Tatiana
Keď nechcem polotovar z obchodu, tak keď mám chuť robím takto:
Spravím si z polohrúbej múky s troškou soli a pridaním vlažnej vody také mäkké cestičko, ktoré rozváľkam. Potom vykrajujem menšie okrúhle tvary s pohárom, ktoré plním bryndzou zmiešanú s varenými zemiakmi. Podávam s opraženou slaninkou a poliate so smotanou. A ešte som zabudla - vajíčko do cesta v žiadnom prípade nepridávaj, lebo potom budú tvrdé.
Sú rôzne varianty prípravy cesta aj plnky
múka + voda
múka + strúhaný varený zemiak + voda
múka + acidofilné mlieko
Ja solím len plnku a cesto nie, varím v osolenej vode. Ak nemáte dobrú slaninku, výborné sú aj s upraženým maslom, nezabudnite na pažítku! Rovno na tanier lyžicu kyslej smotany - nemusí byť, najmä ak zapíjame cmarom, kyslým mliekom alebo acidkom. Moje deti barbari sladkým!
Plnka
Uvarené zemiaky poštuháme - sme na Spiši - pridáme bryndzu, soľ a skúste aj
1 lyžicu cukru, neoľutujete. Niekto dáva aj kôpor či pažítku.
Ak robíme zemiakovú plnku, tak pridáme mleté korenie a rozdrvený majorán.
Ak neodhadnete množstvo plnky a zvýši sa vám cesto, urobte lekvárové s maslom.
Dobrú chuť!