Diéta 4 – S – s prísnym obmedzením tuku
Podáva sa pacientom v akútnom štádiu infekčného zápalu pečene, zápalu žlčníka, v prvých dňoch po záchvate bolestí žlčníkových kameňov, prvé dni po operácii žlčníka (po čajovej diéte) a chorým s akútnou pankreatitídou v prvých dňoch po úplnej hladovke.
Charakteristika
Je to diéta s nižšou energetickou hodnotou, obsahujúca prevažne cukry, s obmedzením bielkovín, predovšetkým mliečnych a s úplným vylúčením voľného tuku. Podáva sa iba kratší čas, pokým neodznie akútne štádium choroby (žlčníka, pankreasu alebo pečene). Po odznení tohto štádia sa čo najskôr prechádza na diétu 4 alebo sa aspoň začnú pridávať bielkoviny.
Technológia prípravy pokrmov
Vylúčenie tukov a živočíšnych bielkovín značne obmedzuje výber vhodných potravín.
Na raňajky a desiate je základným nápojom čaj s glukózou (dextropurom) a sladké ovocné šťavy, ku ktorým pridávame karlovarské sucháre. Až neskôr, podľa pokynov lekára, môžeme pridať do čaju trocha mlieka a doplniť ho piškótami, ovocnými penami alebo pudingovými krémami.
Polievky podávame zemiakové, obilninové a lisované zeleninové. Ďalej môžeme na obed alebo večeru podať zemiakovú kašu, dusenú ryžu, dusenú lisovanú mrkvu, varené cestoviny, nemastné zeleninové rizoto, neskôr aj trochu tvarohu.
pozri link :
http://www.marpes.info/marpes-info/m...iety-uhlo.html (je tam uvedený žlčník , ale aj tu treba držať diétu s obmedzením tukov, takže by táto stránka mohla pomôcť)