Tu sa to ale celkom fajn rozbehlo!
Je to tu celkom podnetné čítanie pre mnohých ale aj trochu zábavné. Tak napríklad máme tu aritmetického genetika, ktorý iste vie ako vysoké budú moje 3 deti. Ja mám 188cm, moja žena má 169..? Veď načo vlastne skúšať mrazuodolnosť u jednotlivých klonov a odrôd, keď na to postačí úplne kalkulačka...
Chcel som najprv reagovať najmä na pmajap, pretože mi jej prišlo ľúto, že sa stretáva s tak rozporuplnými názormi. Text ktorý som napísal mi zmizol, čo je mrzuté pretože 2x to už napíšem inak. Tiež už som reagoval na jej mierne povedané - nepresné tvrdenie že : „Pred asi rokom sa tu prezentovali ako najodolnejšie odrody ukrajinské gory profesora Zajceva...“
Prof. Zajc nemá s Gorami nič spoločné a pochybujem že by niekto prezentoval „gory“ ako najodolnejšie...
Ak však číta všetky Ukrajinské a české fóra, kde síce píšu aj skúsený pestovatelia ale často tam prispievajú aj nadšenci so svojimi ničím nepodloženými názormi... človek si potom len ťažko vyberá ktoré fakty sú skutočne faktami a ktoré sú len dohady.
Mám tú smolu, že mi chutí. Skutočne to nie je veľká výhoda. Stáva sa mi, že jedlo či nápoj ktorý iným ešte chutí, ja už nezjem, cítim nejaké pachute. Hoci nie som prieberčivý v tom že by som nejaké jedlo nemal rád, naopak zjem všetko čo ma nezje, niektoré nepríjemné plesnivé či skysnuté pachute mi proste vadia. Taká zvetraná stuchnutá zalievaná káva mi napríklad robí problém. Tak som mal problém keď ma naposledy v lete na Ukrajine ponúkol jeden pestovateľ kaki svojim vínom. U nás sa taká brečka bežne vylieva, nie je vhodná už ani na vínny ocot. Napokon som prehltol, zostabilizoval pozíciu a udržal to v sebe. Ako keď si vspierač vyhodí činku pod krk, zostabiluzuje sa a potom sa všetkými silami a švihom snaží zdvihnúť tú obludu až nad hlavu. Tak aj ja som zvyšok pohára na záver stretnutia, keď už si domáci pán pochutnával medzitým na 3 poháriku, kopol do seba a rozlúčil sa priškrteným hlasom. V aute som potom vypil 2 l minerálky aby som to nejak zriedil a prestalo sa mi z toho grgať. Aj takéto útrapy človek podstupuje kvôli nejakej novej zaujímavej sorte a to nehovorím o pérovaní auta, pružinách a silenblokoch ktoré po návrate s tohto východu vlastne už ani nie sú. Až vtedy človek pochopí aké kvalitné vlastne naše cesty sú... Sem tam nejaký výmol, ktorému sa dá s prehľadom vyhnúť a hoci potom to niekedy vypadá akoby som klučkoval okolo kúželov na jazde zručnosti v autoškole, stále je to fajn. Na ukrajine sú úseky, kde proste nie je už ani cesta iba jamy a akékoľvek vyhýbanie sa je absolútne nemožné...
Vráťme sa ale k téme. Je to už dávno čo som pochopil prečo som tak citlivý na chute. Zistil som to až na základe skúšok citlivosti chuti a vône s výsledkom 99,9% presnosti. To odštartovalo pred asi 17 rokmi moju krátku a nepodstatnú etapu, keď ma dokonca platili za jedenie. Hovorilo sa tomu senzorické vyšetrenia (degustovania) potravín. Na základe týchto skúseností chcem zverejniť svoje samozrejme iba subjektívne hodnotenia niektorých odrôd virginian aj kaki a ich hybridov, ako aj hodnotenia niektorých svojich dobrých priateľov a znalcov Diospyrosov. Žiaľ ale až v decebri, skôr nebudem mať dostatok času na podrobné spracovanie témy.Zatiaľ len toľko, že existujú chuťovo vinikajúce odrody a klony Virginian a naopak niektoré mi nechutia vôbec. Takže ak niekto napíše že mu Virginiany nechutia verím mu, ani mne nechutia všetky. Sú medzi nimi priepastné rozdiely.
S pomedzi hybridov mi najmenej chutia Rosijanky. Nie že by sa nedali jesť, ale všetky ostatné hybridy, ktoré som zatiaľ ochutnal sú proste lepšie...
Dočítate sa na stránke:
Asimina.webnode.sk
Zároveň chcem uviesť že ak sem niečo píšem, nerobím to len vďaka svojím skúsenostiam a práci. Mám dobrého priateľa ktorý nechce byť zverejnený, ale urobil pre šírenie a propagáciu kaki možno viac ako ja. Tiež sleduje a hodnotí jednotlivé odrody a sú ich desiatky, novšie i staršie, často dokonca naštepené na jednom strome a jeho práce si vážim nielen preto že ju robí dobre.
Opieram sa tiež o skúsenosti a pozorovania ďalších ľudí kde som pomáhal vysádzať za tie roky rôzne odrody. Inak by to samozrejme ani nešlo, veď neviem byť na veľa miestach súčasne... ani záhradu nemám nafukovaciu. To už by som musel mať fakt veľký sad, ale nemám žiaľ dostatok pôdy. Pokiaľ ale niekto má dostatok pôdy, rád mu pomôžem vo vysadení hoc aj veľkého sadu...
Vráťme sa ale k Dvorskému a 3flowu. Napísal som toho na túto tému už dosť. Niečo tiež na zmienenej stránke. Zdá sa však že to treba nejako zhrnúť.
Podľa jednej tézy ktorá tu bola naznačená, že existuje súbor odrôd viacerých klonov a semenáčov, príbuzných s odrodou Costata, ktoré sa vyznačujú nadpriemernou odolnosťou voči mrazom a zopár ďalšími typickými vlastnosťami.
Rovnako existuje menšia skupina čistokrvných Kaki, ktoré tiež majú navzájom veľmi podobné vlastnosti často dokonca takmer totožné, pretože všetky semenáče držia veľmi dobre vlastnosti. Napokon otec a matka sú v tomto prípade totožný strom, takže jablko či skôr Hurmi kaki asi naozaj nemôže padnúť ďaleko od stromu, v prenesenom význame samozrejme rovnako ako tiež v realite.
Stručne len zhrniem prečo množím kaki skupiny 3flow v bodoch:
1. Pre vysokú mrazuodolnosť ktorú preukázal počas desiatok rokov na viacerých miestach. Nesporne je odolnejší od dovozových stromov z Talianska, Bulharska či Španielska a tiež od korejčiat, o Dunaji nehovoriac. Ak by sme chceli dokázať, či porovnať jeho odolnosť s inými, museli by sme ho nechať za rovnakých podmienok „zmrznúť“ spolu s inými odrodami ako najodolnejšími „kamikadze“ stromčekmi a to vo viacerých exemplároch na viacerých miestach a podnožiach...
Práve toto je dôležité , zostaviť rebríček odolnosti odrôd pretože stupne mrazu sa ťažko dajú porovnať z rôznych lokalít a rôznych zím...
2. Pre vitalitu, ktorú preukázal počas desiatok rokov na viacerých miestach. Tých pár stupňov o ktoré je odolnejší znamemá u nás veľmi veľa, je to otázkou dlhodobého prežitia stromu. Podľa mojich poznatkov je to najstarší strom Diospyros kaki, ktorý rastie na Slovensku a tým domnievam sa, zrejme aj v strednej Európe. Teda aj Čechy, Rakúsko, Maďarsko...) Zhodou okolností pochádza ako ja tiež z Partizánskeho a rovnako ako ja sa odsťahoval z horného toku rieky Nitry južnejšie. Ako umiernený lokálpatriot sa rozhodujem v prípade že si mám vybrať medzi podobnými, Slovenským, Rakúskym, Korejským a Kavkazským jednoznačne pre Slovenské ak by boli rovnaké. Ak je navyše Slovenské ešte lepšie, tak už vôbec nemám nad čím váhať...
3. Pre jeho dobré schopnosti ako opeľovača. Na tuto tému som už popísal veľa. Môj názor je, že je prirodzené aby plod mal semienko. Strom do takéhoto plodu vloží viac energie, pretože to pre neho má zmysel. Rovnako ako chránime naše deti a dávame im to najlepšie, tak aj strom je ochotný pre svoje „deti“ obetovať viac... Takýchto plodov sa nezbavuje, tak ľahko ich neodhadzuje, ako „hluchých“ bezsemenných partenokarpických ktoré pre neho nemajú zmysel a sú len akýmsi omylom prírody... Preto po opelení nie je len väčšia úroda ale aj plody sú kvalitnejšie, väčšie, červenšie, sladšie, chutnejšie a často s inou štruktúrou dužiny. Platí to viac či menej pre všetky odrody.
4. Pre jeho zaujímavé plody:
A) Vysoká úrodnosť pravidelne každý rok. Čo k tomu dodať...
B) Veľkosť plodov do 200g je v pohode... hoci mnohé sú aj viac ako o polovicu menšie, najmä tie ktoré rastú často aj po 3 až po 5 v strapci ako napríklad paradajky.
C) Plody nepatria do skupiny Tublatanka ani Drišlak ale skutočne to Regiomare správne odhadol a môžeme ich zaradiť do skupiny PVNA ako napríklad Zengi maru, či šokoladnyj, ktorý ale nedosahuje ich kvalitu... Iste, ideálne by bolo keby boli v skupine „stálosladkej“ ale i tak je to podstatne lepšie než keby zosladli až po úplnom dozretí... pretože takých tu máme plno... Strom dobre opeľuje a preto je v každom plode semienko a tak sú plody bez trpkosti a dajú sa jesť aj pred úplným dozretím bez trpkého úsmevu skrútenej huby...
D) Mimoriadne dobrá skladovateľnosť. Podobne ako napríklad jablká v dobrej pivnici i do apríla... Pričom celú zimu sa dajú postupne jesť...
Zhrnutie: Netvrdím že je to úplne najodolnejšia odroda na Svete, nemám pre to dostatočné dôkazy ale táto „odroda“ patrí medzi najodolnejšie „čistokrvné kaki“ aké poznám.
Nemá síce najchutnejšie plody aké som kedy jedol, ale plody sú chutné. Nie je to najskoršia odroda ale nie je ani najneskoršia a plody u nás dozrievajú a to nie len v najteplejších regiónoch... a dajú sa dobre skladovať. Zvyšuje značne úrodu u ostatných Diospyrosov okolo.
Keď som si to takto zrátal, tak som zatiaľ nenašiel lepšiu odrodu na množenie ako užitočného, odolného dobrého opelovača. Samozrejme hovoríme o druhu Diospyros kaki. Nie o Virginianach.
Keď najdem odrodu či semenáč ktorý bude mať lepšie vlastnosti tak proste budem samozrejme množiť a propagovať práve ten... verím, že potom ma niekto obviní že prevraciam kabát, zatiaľ však tomu nič nenasvedčuje za posledné roky... i keď človek nikdy nevie...
Keď hovoríme o zaujímavých semenáčoch kaki, tak existuje jeden o ktorom som presvedčený že je skutočne najodolnejší čistokrvný kaki a ako sa hovorí nebál by som sa dať za neho ruku do ohňa.
U môjho priateľa rastie vedľa rosijanky a podivného klonu NB a ďalších asi 7 čistokrvných kaki. Spomínal som ho tu už pred rokom. Nejedná sa o 3floe ani Dvorského ani žiaden klon s tejto skupiny...
Ide podľa všetkého o semenáč zo skupiny „Costata“, nejde však o kostátu samotnú. Tento semenáč prekonal všetky očakávania, keď na mieste, kde poriadne namrzli či dokonca zmrzli takmer po zem všetky ostatné okolo rastúce údajne pomerne odolné kaki. Vedľa neho stojace staršie veľké stromy ukrajinských hybridov to schytali natoľko že v tom roku nezarodili vôbec ani jeden plod. Rosianke degradovali hoci je čistokrvná samica všetky kvety na samčie, to sa občas stáva. Tento semenáč naštepených tam na 3 stromoch podnož lotus však nielenže nenamrzol, ale dokonca dokázal priniesť aj úrodu.
No zatiaľ stačilo pokračovanie nabudúce...