Prečítal som si že jedna zásielková služba s peknými obrázkami píše o Hurmi kaki. Okrem stĺpovitých zázrakov tam už predávajú aj Talianske Hurmi kaki ktoré vydrží -20. Je to len drobným vtípkom v porovnaní so stĺpovitými čerešňami slivkami a podobne...
Napokon človek ako homo sapiens vydrží aj -60, kaď je dnu v iglú a prikúri si kahancom s tulením tukom napríklad. Takže keď tento stromček naozaj dobre prikrijeme vydrží podľa mňa aj -40.
Píšu že Hurmi kaki dorastá do 15 metrov.
Zároveň treba povedať, že Homo sapiens dorastá až do 254 cm asi rovnako často ako Hurmi kaki do 15m. Väčšina ľudí napríklad získa z predchádzajúcej informácie dojem že kaki je veľkosťou stromu niečo ako orech. V skutočnosti je to ešte viac pritiahnuté za vlasy. Myslím, že ani najstaršie a najväčšie kaki ktoré som videl nemali v našich podmienkach viac ako 5 m a to ani po 40 rokoch. Naopak väčšinou je to stom ešte menší...
Citujem: "Rodiť začínajú najskôr v 5 až 10roku, rodenie môžeme urýchliť zaštepením stromčeka."
Naozaj by z toho vyplývalo že predávajú semenáče a tie odporúčajú zaštepiť. To snáď nemyslia vážne. Ale nemali by sme im to mať za zlé. Veď to len prekopírovali text z nejakej enciklopédie aby zistili čo to vlastne v tom Taliansku kúpili aby to náhodou nepredali ako stĺpovitú čerešňu...
Hoci vlastne sa divím, že kaki ešte nemajú tiež "stĺpovité"
Ďalší text je tiež zábavný: Režeme na nízky kmienik s presvetlenou korunou na jar v marci až apríli. Pri reze musíme dávať pozor, keďže kvitne na konárikoch vyrastajúcich z jednoročného dreva.
Na jar by som skôr ako v máji kaki nerezal, pretože jednak ešte môže prísť mráz ako napríklad aj tento rok a jednak ešte neviem ktoré konáriky sú namrznuté zo zimy...
Nenapísali na čo máme dávať pozor iba že máme dávať pri reze pozor asi aby nás netrafil šľak že pri -17 nám stromček ktorý má podľa nich vydržať -20 úplne vymrzol...
Druhá polovica vety je pravdivá naozaj podobne ako vinič kvitne na nových mladých zelených výhonoch.
V našich podmienkach je samozrejme dôležitejší letný rez ktorý tam ale vôbec nespomínajú...
Pripadá mi to ako keď jedna zahraničná firma predávala popri iných rastlinách na výstave v Čechách aj paradajkové - rajčinové priesady - po 400 českých korún tento rok na jar. Brigádničky nič o ničom nevedeli. Väčšine ľudí vybehli oči a spýtali sa "Co jsou to za rajčata, že jsou tak drahý?" Brigádničky nevedeli ani že sú to rajčiny a nie to ešte že aké. Tak len mykli plecom že ako fakt nevedia. Predstavte si že každý deň na tej výstave sa pár tých rajčín za túto cenu predalo a to bez toho že by kupujúci vedeli čo vlastne kupujú. Mám podozrenie že došlo jednoducho k zámene ceny a boli to celkom obyčajné rajčiny...
Vyplýva z toho, že pre predávajúceho môže byť niekedy absolutná neznalosť skôr výhodou. Nič nevie, nič nepovie, nič nepokazí a nemusí si ani vymýšľať. Tak si myslím, že v tom katalógu tiež mohli niektoré údaje radšej vypustiť a našli by sa ľudia ktorí by im to kľudne kúpili ako stĺpovitú marhuľu napríklad. Vzhľadom na to že aj tak im to vymrzne tak je to vlastne jedno či budú mať suchú marhuľu alebo vyschnutú kaki.
Ale iste občas aj prežije...