trochu historie názvu - slovo boršč (борщ) vzniklo z pomenovania rastliny "борщевик" po našom paštrnák. Podľa druhej verzie «борщ» vzniklo z dvoch slov «щи»(kapustová polievka) a «буряк» (буряк — cvikla), pretože cvikla je jednou zo základných zelenín receptu, tak doslova sči s burjakom «щи с буряком», «бурые щи».
Boršč
1 kg hovädziny (mäso, alebo mäso s kosťou)
500 g zemiakov
300 g čerstvej kapusty
400 g cvikly
200 g mrkvy
200 g cibule
3 lyžice rajčinového pretlaku
1 malá lyžička octu
2-3 strúčiky cesnaku
2-3 bobkové listy
sušený petržlenový koreň , soľ, čierne korenie, olej, vňať podľa chuti.
Mäso varíme 1,5 hodiny, vyberieme nakrájame na kocky, dáme naspäť do vývaru.
Potom narežeme na tenko kapustu, cibuľu nadrobno, mrkvu nastrúhame na stredne veľké kúsky, cviklu narežeme na slížiky, zemiaky na kocky. Cviklu usmažíme na oleji, pridáme ocot, pretlak, trochu vody a dusíme 5-7 minút. Cibuľu osmažíme na oleji pridáme mrkvu a osmažíme . Do vriaceho vývaru pridáme zemiaky, osolíme. Keď vývar zovrie pridáme kapustu a varíme 5 minút. Pridáme cviklu a varíme 10 minút.
Potom pridáme cibuľu s mrkvou. Pridáme bobkový list, okoreníme, pridáme koreňový petržlen, podľa chuti dosolíme. Zároveň pridáme pretlačený cesnak, znížime teplotu a varíme 15-20 minút. Pri podávaní pridáme smotanu a posypeme zelenou vňaťou.
Naposledy upravil viktorviktor : 15.03.11 at 11:40