Skúsim svoju verziu zhrnutia tejto diskusie (a vopred zdôrazňujem, že môj názor je rovnaký, ako v prípade Tweety, Mušky, Dendy atď.)
Zákonník práce hovorí v § 152:
"(2) Zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie podľa odseku
1 najmä podávaním jedného teplého hlavného
jedla vrátane vhodného nápoja zamestnancovi v priebehu
pracovnej zmeny vo vlastnom stravovacom zariadení,
v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa
alebo zabezpečí stravovanie pre svojich zamestnancov
prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby,
ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby,
ak ich sprostredkuje u právnickej osoby alebo fyzickej
osoby, ktorá má oprávnenie poskytovať stravovacie
služby. Na účely stravovania sa za pracovnú zmenu považuje
výkon práce dlhší ako štyri hodiny. Ak pracovná
zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ môže zabezpečiť
poskytnutie ďalšieho teplého hlavného jedla.
(3) Zamestnávateľ prispieva na stravovanie podľa odseku
2 vo výške najmenej 55 % ceny jedla, najviac však
na každé jedlo do výšky 55 % stravného poskytovaného
pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného
predpisu. Okrem toho zamestnávateľ poskytuje
príspevok podľa osobitného predpisu."
Zákon o dani z príjmu hovorí od 1.1.2006 v § 19 ods.2 písm.p):
"p) výdavky (náklady) na stravovanie vynaložené daňovníkom s príjmami podľa § 6 ods. 1 a 2 za každý odpracovaný deň v kalendárnom roku, najviac v rozsahu a vo výške ustanovenej pre zamestnancov podľa osobitného predpisu, ak daňovníkovi súčasne nevzniká nárok na príspevok na stravovanie podľa osobitného predpisu v súvislosti s výkonom závislej činnosti, alebo daňovník neuplatňuje výdavky (náklady) na stravovanie podľa písmena e).“
Čo z toho vyplýva:
SZČO si môže uplatniť výdavky na stravovanie najviac v rozsahu, ustanovenom podľa Zákonníka práce v prípade zamestnancov, tj. pri jednom jedle najviac sumu 55% stravného pri pracovnej ceste v trvaní 5-12 hodín podľa Zákona o cestovných náhradách.
Aktuálna suma stravného je 89 Sk. 55% z toho je 48,95 Sk.
Maximálna suma, ktorú si SZČO môže uplatniť ako výdavok na stravovanie pri jednom jedle je teda suma 48,95 Sk.
Nie je podstatné, aká je skutočná cena jedla (alebo gastrolístka). Zákon hovorí o maximálnej možnej sume, to je všetko.
Ak by sme aj začali teoretizovať o tom, že zamestnávateľ má prispievať najmenej 55% zo skutočnej ceny jedla - OK - podľa Zákonníka práce zamestnávateľ môže prispievať aj 100% z ceny jedla, daňovo uznaných má však maximálne sumu 48,95 Sk. Implicitne v takejto diskusii budeme samozrejme predpokladať, že SZČO ako "samozamestnávateľ" si veľkoryso bude "sám sebe" prispievať 100% z ceny jedla, alebo nie? Takže to "najmenej" v Zákonníku práce jednoducho ignorujme, nech nás to nemýli.
Pripomínam, že ak SZČO za deň odpracuje viac ako 11 hodín, má nárok uplatniť si do výdavkov sumu za dve jedlá, teda 2 x 48,95 Sk.
Pozor, celkovo vykázaný "počet jedál" nesmie byť vyšší, ako je ho možné teoreticky uznať v prípade zamestnanca podľa Zákonníka práce. Tu je na samostatnú diskusiu, aký je vlastne podľa Zákonníka práce reálny limit počtu nadčasov, povinného odpočinku medzi dvoma smenami atď. Pri 40 hodinách týždenne to však určite nekončí. Pre optimalizátorov malý príklad toho správneho rozvrhu (prípustného 42-hodinového) týždenného pracovného času: 4, 4, 4, 4, 4, 11, 11 = 9 gastrolístkov týždenne.
Na záver pár príkladov.
Cena jedla (gastrolístka) 40 Sk = do nákladov 40 Sk
Cena jedla (gastrolístka) 49 Sk = do nákladov 48,95 Sk
Cena jedla (gastrolístka) 50 Sk = do nákladov 48,95 Sk
Cena jedla (gastrolístka) 60 Sk = do nákladov 48,95 Sk
Cena jedla (gastrolístka) 89 Sk = do nákladov 48,95 Sk
Cena jedla (gastrolístka) 100 Sk = do nákladov 48,95 Sk
Úplne na záver pozdravujem gastrolístko-firmy so želaním veľa úspechov v podnikaní. Len si ich dovolím upozorniť, že pre SZČO je najvýhodnejší gastrolístok v cene 49 Sk. A len pre SZČO, ktorí si uplatňujú skutočné výdavky.
Naposledy upravil Jozef Mihál : 02.02.06 at 21:38