Článok v HN 10.1.2006, s. 4 Ako si uplatniť stravné na živnosť
Od januára sa môžu aj živnostníci stravovať za rovnakých podmienok ako ich zamestnanci. Rovnako ako oni majú nárok na 55 percent z ceny obeda, najviac však z 89 korún. Za každý odpracovaný deň si tak môžu uplatniť ako daňovo uznateľný výdavok 49 korún.Od januára sa môžu aj živnostníci stravovať za rovnakých podmienok ako ich zamestnanci. Rovnako ako oni majú nárok na 55 percent z ceny obeda, najviac však z 89 korún. Za každý odpracovaný deň si tak môžu uplatniť ako daňovo uznateľný výdavok 49 korún.
Väčšina malých podnikateľov však nevie, akým spôsobom si môže tieto výdavky priznať. "Musím sama sebe kupovať lístky, alebo si môžem paušálne každý mesiac odpočítať za odpracovaný deň určitú sumu?" pýta sa živnostníčka, obchodníčka s mobilnými telefónmi z Bratislavy.
Ako na to
Podľa riaditeľky Daňového úradu v Poprade Dariny Salanciovej si živnostníci nemôžu výdavky na stravné odpočítať paušálne. "Musí ísť o preukázateľný výdavok. Môžu to urobiť viacerými spôsobmi. Buď si kúpia gastrolístky v hodnote najviac 89 korún, doklad o kúpe doložia (preukázateľný výdavok) k daňovému priznaniu a 55 percent z ceny si zarátajú ako daňovo uznateľný výdavok. Môžu si kúpiť aj drahšie lístky, ale odpočítať si môžu iba 55 percent z 89 korún. "Je to pre nich komplikovanejšie," konštatuje Salanciová a odporúča preto nakupovať stravné lístky iba do ceny 89 korún. Tie sú podľa nej najvýhodnejšie. Ak si totiž živnostník kúpi lacnejšie gastrolístky, môže si odpočítať 55 percent iba z ceny stravného lístka. To znamená, ak by mal lístky v hodnote 50 korún, mohol by si odpočítať iba 27,50 koruny.
Prípadne sa môže živnostník dohodnúť s niektorou reštauráciou na poskytovaní obedov a ako daňovo uznateľný výdavok predložiť faktúru z pohostinstva. Aj v tomto prípade si však môže odpočítať v jednom odpracovanom dni len 55 percent z 89 korún.
Poslednou možnosťou je odkladať si pokladničný doklad pri platení za jedlo v reštaurácii. Takisto platí, že sa z neho dá odrátať iba 55 percent z 89 korún.
Záväzný výklad nie je
Viacerým živnostníkom sa však môže stať, že sa stretnú na daňových úradoch s rôznym výkladom a odporúčaním. Podľa hovorcu daňovej správy Roberta Mervu totiž ešte neexistuje žiadne metodické usmernenie pre daňové úrady. Potvrdila to aj Salanciová.
Živnostníci môžu byť mierne prekvapení aj zo samotnej sumy 89 korún, keďže v tejto hodnote gastrolístky doteraz neboli. Vo firme Accor services však potvrdili, že na novú legislatívu už reagujú a lístky v tejto sume majú pripravené.
Nárok na stravné pre živnostníkov
- zákon o dani z príjmov
(§ 19 ods. 2 písm. p) a § 21 ods. 1 písm. i))
výdavky na stravovanie vynaložené SZČO za každý odpracovaný deň v kalendárnom roku, najviac v rozsahu a vo výške pre zamestnancov podľa:
- Zákonníka práce
(§ 152 ods. 3)
prispieva na stravovanie vo výške 55 % z ceny jedla, najviac však na každé jedlo do výšky 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa:
- Opatrenia rezortu práce o sumách stravného (č. 615/2005), ktoré určuje, že pre toto časové pásmo je stravné 89 Sk.