Zhrnutie Vašich rád.
Od januára sa môžu živnostníci stravovať za rovnakých podmienok ako ich zamestnanci. Za každý odpracovaný deň si tak môžu uplatniť ako daňovo uznateľný výdavok 49 Sk.
Živnostníci si nemôžu výdavky na stravné odpočítať paušálne - musí ísť o preukázateľný výdavok. Môžu to urobiť viacerými spôsobmi:
• Živnostník si môže kúpiť gastrolístky v hodnote najviac 89 Sk, doklad o kúpe doložiť k daňovému priznaniu (preukázateľný výdavok) a 55 % z ceny si živnostníci zarátajú ako daňovo uznateľný výdavok. Stravné lístky do ceny 89 Sk sú pre nich najvýhodnejšie. Ak si totiž živnostník kúpi lacnejšie gastrolístky, môže si odpočítať 55 % iba z ceny stravného lístka. Ak by mal napríklad lístky v hodnote 50 Sk, mohol by si odpočítať iba 27,50 Sk.
• Živnostníci si môžu kúpiť aj drahšie lístky, ale odpočítať si môžu iba 55 % z 89 Sk, čo je pre nich komplikovanejšie.
• Živnostník sa taktiež môže dohodnúť s niektorou reštauráciou na poskytovaní obedov a ako daňovo uznateľný výdavok predložiť faktúru z pohostinstva. Aj v tomto prípade si však môže odpočítať v jednom odpracovanom dni len 55 % z 89 Sk.
• Poslednou možnosťou je odkladať si pokladničný doklad pri platení za jedlo v reštaurácii. Takisto platí, že sa z neho dá odrátať iba 55 % z 89 Sk.
Viacerým živnostníkom sa však môže stať, že sa stretnú na daňových úradoch s rôznym výkladom a odporúčaním. V súčasnosti neexistuje žiadne metodické usmernenie pre daňové úrady.
Pre informáciu firma Accor services už má lístky v hodnote 89,- Sk, majú svoju stránku
www.accorservices.sk