projekt2000
Je to zaujimava tema... mohli by ste trochu o tom pisat?
Co sa odrod tyka, to je aj pre mna nova informacia (teda nejak som tusil, ze odrody su, lebo vsetko ma odrody, ale nepocul som o nich), takze asi velmi nepomozem. Trochu som aj googlil, ale narazil som iba na jednu vedecku pracu, ktora porovnavala odrodu RZ-19 s nejakou inou (cize nic pre mna
![Big Grin](https://www.porada.sk/images/smilies/biggrin.gif)
) a potom iba same clanky, kde sa spomina rascovec cierny a cernuska siata, ibaze tie nie su odrody, ale uplne ine druhy.
Rascovec cierny (bunium persicum, v indickom nazvoslovi kala jeera), aspon ten, co ja mam doma, nema nejaku vyraznu aromu. Mozno je to tym, ze za ten rok, co ho mam, som sa ani velmi neobtazoval ho zagumickovat, takze som si koledoval. Na druhej strane, nepamatam si, ze by mal nejaku vyraznu chut ani vtedy, ked som ho kupil. Momentalne nema chut ani aromu. Pouziva sa hlavne v indickej kuchyni, napr. v slavnostnom hajdarabadskom biryani, co je kozie maso marinadovane v yogurte s korenim (kurkuma, garam masala, cili), zelenou paprickou, cesnakom, zazvorom, listkami maty a koriandra a inymi aromatikami, varene v hrnci spolu s kvalitnou basmati ryzou, ktora bola predvarena spolu s roznymi koreniami v satke (cierny kardamom, zeleny kardamom, cierne korenie, koriander, rascovec rimsky, bobkovy list a plno roznych susenych korenov, ktore si netrufam pomenovat) a rascovcom ciernym, ktory ma asi hlavne vylepsit vzhlad a texturu, pricom kazda vrstva ryze je zdobena a ochutena mletym zelenym kardamomom, garam masalou, dohneda smazenou cibulou a listkami maty a koriandra a cele je to potom zaliate safranom, ktory sa luhoval v horucom mlieku a ku ktoremu sa neskor pridaju rozne aromaticke vody (ruzova, pandanova), nakoniec sa to stedro zaleje ghee, co vlastne obycajne prepustene maslo.
Cernuska siata (nigella sativa, v indickom nazvoslovi kalonji) je zas korenie, ktore pripomina akesi podlhovaste cierne krystaliky a ma chut a aromu trochu podobnu ciernemu koreniu, avsak nestipe. U nas sa jej hovori aj cierna rasca. Tiez sa pouziva v indickej kuchyni, je dolezitou sucastou bengalskej zmesi celeho korenia panch phoran, ktora sa okrem cernusky sklada z rascovca rimskeho, semien diveho zeleru (ajmud), fenyklovych semien a semien senovky greckej. Casto sa pouziva na ochutenie chleba a tiez do kari.