Zavrieť

Porady

Dobra stranka/forum o strave

lofr lofr

lofr je offline (nepripojený) lofr

Poradte prosim nejaku dobru stranku, kde ludia chodia diskutovat o strave. Nielen, ako co navarit a recepty, ale aj kde zohnat kvalitne potraviny, ktore su podla nich kvalitne potraviny na nasom trhu, kde sa dobre a lacno najest, kde robia zdrave a kvalitne jedla, kde najst najlepsie jedla podla typu, pre vegetarianov, atd...
Hlavne, aby tam bola co najvacsia navstevnost, nejake som nasiel, ale cakat na odpoved 2 tyzdne, to je nanic.

Na obedovat.sk je sice zoznam podnikov, ale uz k nim nieje diskusne forum, navyse, nie vsetky podniky su tam zaregistrovane... viem, ze je kopec nenapadnych podnikov, ktore maju kvalitnych kucharov, a za ovela nizsie ceny casto tromfnu drahe restauracie.
Usporiadat
lofr lofr

lofr je offline (nepripojený) lofr

Slayer666 Pozri príspevok
Skoda. Ale vies, nie vsetci museli a su tu ludia, ktori vedia po anglicky a to forum by im mohlo pomoct, lebo je to vynikajuce forum. Amaterski kuchari sa mozu pytat priamo profesionalnych sefkucharov. Myslim si vsak, ze dnes vie uz dost vela ludi aspon na nejakej urovni po anglicky, preto z toho mozu mnohi tazit. Ak by si sa ich chcela na nieco opytat, kludne to sem napis a ja to tam mozem posunut a dat ti vediet.
Nie ze by som nevedel po anglicky, ale radsej by som mal nieco slovenske. Nieje to presne to, co hladam. Ja hladam stranku obedovat.sk, s tisicom aktivnych uzivatelov, co riesia, kde v Bratislave sa da najest, cize stranka zamerana na lokalne podmienky a pomimo toho nejake recepty, rady a tak.
Zahranicne stranky o jedle ma moc neispiruju, jedine ako recepty, ale co sa tyka kulturnych zalezitosti, je to mozno zaujimave, ale v nasich koncinach nepouzitelne.
Ja potrebujem nieco ako... najlepsia smotana, z ktorej ide vyslahat najlepsia slahacka a lacna - tam a tam, taka a taka firma. Najlepsi dzem, ktory ma 120 gramov ovocia na 100gramov a ma prijatelnu cenu. Velmi dobre cestoviny v akcii, tam a tam. (ja hned pridam, taliansky obchod PESTO&CO ma akcie na kvalitne talianske cestoviny, nie tie rucne robene, ale od kvalitnej talianskej firmy (o triedu lepsie nez Barilla), za 1 euro 500g.) Tradicne recepty nasich prastarych materi a rady... nie nejake exoticke blbosti, nemam potrebu robit si taku a onaku kuchynu, ja chcem spravit dobru strudlu, vianocku, tradicne slovenske kolaciky... vsak nasa kultura sa uplne utopi a strati... chapes... ak take nic neexistuje, tak asi idem zalozit take forum... bude to ako obedovat.sk s tym rozdielom, ze tam bude aktivne diskusne forum. No, uvidime, kolko casu budem mat. :-)
Co som pozeral ekucharka.net, tak forum, kde je posledny prispevok spred tyzdna, a v niektorych temach este vidno roky 2010 a 2009, mi je nanic. Ja sa potrebujem spytat, kde kupit to a to, a do 2 dni dostat odpoved. Ale zacinam mat pocit, ze nic take neexistuje, comu totalne nerozumiem, pretoze si myslim, ze velku cast naroda, co denne nakupuje a riesi si vlastnu stravu, alebo sa chodi stravovat, a zaujima ich aj nejaka kvalita, by take forum ocenilo a navstevovalo. Nasli by sa tam vsetci... aj lacni robosi zhanajuci najlacnejsiu tresku, ale pritom kvalitnu, aj stredna trieda riesiaca vyvarovne a dobre akcie, kvalitne vyrobky, aj labuznici, hladajuci extra kvalitu a luxus.
0 0
lofr lofr

lofr je offline (nepripojený) lofr

Tak som objavil 2 pizzerky na Zamockej, ktore by mohli kvalitou pizze prejst cez 8/10, mozno az 8,5/10. Viac radsej ocakavat nebudem, lebo lepsie ked clovek ostane prekvapeny, ako sklamany.
Samozrejme, cenova kategoria do 6 eur tu uz nehrozi, a je to skor kategoria 7-10 eur. Ale, zacina mi pripadat, ze radsej budem chodit na pizzu o 30% menej, ale vzdy dostanem poriadnu kvalitu. Lebo aj 5 alebo 6 eur je uz celkom dost za 1 jedlo a nieje nic horsie, nez odijst sklamany, repsektive, mozno ani nie sklamany, ale nedostat nic extra. Ved ked za 6 euro dostanem pizzu, u ktorej mam pocit, ze po tyzdennom treningu by som ju vedel urobit doma v trube, tak za to sa mi do restiky ani neoplati ist. Ja v restike musim dostat nieco, co si doma len tak lahko urobit nemozem.
Ide o tieto dve restiky. Ked sa tam vypravim, napisem, ako to dopadlo.
http://www.zarohom.sk/profil/54df8c4...-30-bratislava
http://www.zarohom.sk/profil/552f4d6...-36-bratislava
0 0
Slayer666 Slayer666

Slayer666 je offline (nepripojený) Slayer666

lofr Pozri príspevok
Nieje to presne to, co hladam. Ja hladam stranku obedovat.sk, s tisicom aktivnych uzivatelov, co riesia, kde v Bratislave sa da najest, cize stranka zamerana na lokalne podmienky a pomimo toho nejake recepty, rady a tak.
Zahranicne stranky o jedle ma moc neispiruju, jedine ako recepty, ale co sa tyka kulturnych zalezitosti, je to mozno zaujimave, ale v nasich koncinach nepouzitelne.
Jasne, ze nie, ved kvoli tomu som to sem nedaval. To forum je iba o vareni, surovinach a prislusenstve, ale nie o tom, kde ich zohnat. Taka stranka, aku hladas, podla mna neexistuje, takze ju mozes rovno zalozit. Neviem, ci sa Slovac zaujima o kvalitu, mozno mam len smolu, ale moji sukmenovci vo mne vzdy vzbudzuju presne opacny pocit. No zalozit take forum moze byt dobry napad, tak dotoho.

lofr Pozri príspevok
Tradicne recepty nasich prastarych materi a rady... nie nejake exoticke blbosti, nemam potrebu robit si taku a onaku kuchynu, ja chcem spravit dobru strudlu, vianocku, tradicne slovenske kolaciky... vsak nasa kultura sa uplne utopi a strati... chapes... ak take nic neexistuje, tak asi idem zalozit take forum...
Ak chces kuchynu starych materi, skus sa pozriet na nete alebo v kniznici ci nejakom archive po nejakej starej kucharke (medzivojnove obdobie a starsie). Umenie starych materi ovladaju stare matere a tie na net vacsinou nechodia. Mal by som mat na disku jednu cesku knihu z konca 19. storocia, ak mas zaujem.

Nezahadzoval by som vsak zahranicnu kuchynu, to je podla mna unahlene. Vsetky tie jedla, ktore my povazujeme za narodne, su v podstate iba variaciou na nejake univerzalne alebo regionalne jedla. Pirohy su v podstate to iste, co ruske pelmene ci talianske ravioli a ostatne ich plnene tasticky. Vianocka je tiez len konkretna forma druhu peciva, ktore sa pripravuje v strednej a severnej Europe. Strudla ani nie je slovenske jedlo, najstarsi recept je z Viedne zo 17. storocia a ako taka sa sem dostala z osmanskej kuchyne. Tenke strudlove cesto je vynalez Stredneho vychodu a severnej Afriky (filo vo vychodnom stredomori, brik v Tunisku, warka v Maroku, strudel v strednej Europe), cize oni su majstri tohto jedla a nebolo by mudre ich znalosti ignorovat. Aj bryndzove halusky su len variacia. Halusky a podobne cestoviny sa pripravuju vo velkej casti Europy, bryndza je len miestny druh ovcieho syra (ktory sa vyvinul z valasskeho ovcieho syra a samotne slovo bryndza pochadza z rumunciny), slaninu poznaju na celom svete. Velmi podobne chutia talianske spaghetti alla carbonara (tradicne sa pouziva ovci syr Pecorino a guanciale, maso velmi podobne nasej slanine). Gulase su takisto len maso dusene vo vlastnej stave so zeleninou, co tiez poznaju na celom svete. Podobne ako v Madarsku to robia aj v Texase, akurat namiesto rasce siahnu skor po rascovci a namiesto petrzlenovej vnate skor po koriandrovej. Dlhu tradiciu gulasov maju aj na juhu Francuzska a v Maroku, a ak maju nejake dobre napady, ako to maso pripravit, tak preco sa neinspirovat? Rezen, strudla, sopsky salat a mohli by sme takto pokracovat - ak nase prastare mamy neignorovali cudzie napady, podla mna vedeli preco. Koniec koncov, pizza ti zjavne velmi chuti.
0 0
lofr lofr

lofr je offline (nepripojený) lofr

Mas pravdu, ja sam sa zaujimam o medzinarodnu kuchynu, a mam ju velmi rad. Ale, chcel by som sa zamerat aj na tu slovensku... myslim tym aj to, co sa tu udomacnilo... ved skoro vzdy sa to donesie zo zahranicia a prisposobi na miestne podmienky. Myslel som tym len to, ze v tomto pripade chcem najst nieco take domace, ale skutocne mam pocit, ze nic take vacsie neexistuje, len zopar roztrusenych for o jedle, kde pribudne jeden maximalne zopar prispevkov za tyzden.
Slovac by sa velmi rychlo zacala zaujimat, keby sa to tam poriadne rozbehlo. Gastronomia a jedlo zaujima velky pocet ludi a denne tym ziju, len podla mna nemaju take miesto, a tak stracaju cas diskusiami po vseliakych netoch, kde sa diskutuje o hovne, ale proste je tam velka navstevnost, za jeden den sa otoci aj 3 strankova tema (napriklad na diva.sk alebo df.sk a podobne, hoci o kvalite prispevkov a citaneho textu, ako aj urovne prejavu prispievatelov radsej pomlcim :-)).
0 0
Slayer666 Slayer666

Slayer666 je offline (nepripojený) Slayer666

No tak potom si budeme rozumiet. Prikladam zatial tu cesku knihu z roku 1896:

http://www.mediafire.com/?8nzjif9h9q11e

Majetkove autorske prava uz na 99% zanikli, takze je volne siritelna. Nepredpokladam, ze sa autorka dozila roku 1941.

Urcite si prides na svoje.
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

Slayer666 Pozri príspevok
No tak potom si budeme rozumiet. Prikladam zatial tu cesku knihu z roku 1896:

http://www.mediafire.com/?8nzjif9h9q11e

Majetkove autorske prava uz na 99% zanikli, takze je volne siritelna. Nepredpokladam, ze sa autorka dozila roku 1941.

Urcite si prides na svoje.

klobuk dolu.je to straaaasne dlhe ale iste super.mame ispiraciu minimalne na rok.najprv som chcela recepty opisovat,ale pochopila som,ze by som opisovala asi az do dochodku.....
0 0
Slayer666 Slayer666

Slayer666 je offline (nepripojený) Slayer666

lofr Pozri príspevok
Slovac by sa velmi rychlo zacala zaujimat, keby sa to tam poriadne rozbehlo. Gastronomia a jedlo zaujima velky pocet ludi a denne tym ziju, len podla mna nemaju take miesto, a tak stracaju cas diskusiami po vseliakych netoch, kde sa diskutuje o hovne, ale proste je tam velka navstevnost, za jeden den sa otoci aj 3 strankova tema (napriklad na diva.sk alebo df.sk a podobne, hoci o kvalite prispevkov a citaneho textu, ako aj urovne prejavu prispievatelov radsej pomlcim :-)).
Co mi pripomina dalsiu vec. Vydava sa u nas vela kniziek na styl tych, co boli zozbierane recepty tej relacie, ktoru mal raz Petr Novotny, kde vlastne chodili zname osobnosti nieco navarit, cize po gastronomickej stranke to nikdy nebolo nejake uzasne, tak o jednu uroven vyssie ako ta somarina Bez servitky, co chodi teraz (to bola riadne dlha veta, uplne priserna po stylistickej stranke). A tie knihy su tiez na dost nizkej urovni (nech sa na mna autori nehnevaju, ale kto dava kecup do moussaky, si chvalu urcite nezasluzi). Ta zbierka receptov z casopisu Zivot je tiez taky hazard. Zavisi to od toho, kto tam posiela. My nepotrebujeme tieto blbosti.

Uplne nam staci znovu vydat tie stare knihy, ktore mame (ceskych mam zopar, myslim, ze aj slovenske existuju) a dostat ich to knihkupectiev. A tiez prelozit klasikov 20. storocia ako Elizabeth David, Claudiu Roden, Juliu Child a inych. A pre odvaznejsich aj Augusta Escoffiera. A popripade stare knihy z 19. a 18. storocia z roznych casti Europy. Skoda, ze na to sa nikto nepodujme. Nedavno som objednal French Provincial Cooking (cca. francuzska provensalska kuchyna) od Elizabeth David z roku 1960, co je uzasna 500-stranova kniha plna vynikajucich receptov, roznych vysvetliviek a velmi farbistych, umeleckych opisov kuchyn jednotlivych regionov Francuzska a to vsetko napisane perom, ktore je vtipne, priatelske a inspirujuce. Su tam recepty, ktore vyzobrala od ludi, ktorych osobne poznala, je tam tiez mnozstvo receptov pochadzajucich zo starych knih siahajucich az do 18. storocia, mozno dalej - jednoducho sa tam odraza riadny kus tradicie. A dlhy zoznam odporucanych knih. Tato kniha, ktora patri k tym najlepsim 20. storocia, stoji iba 10€, rovnako stoja aj tie zbierky zo Zivota, ktore sa vsak kvalitou ani kvantitou ani nepriblizuju. Jediny problem je, ze je po anglicky. No uplne staci, ak niekto, kto sa prekladatelstvom zivi, to prelozi (dostane za to zaplatene atd.). A ak sa nieco take potom dostane do nasich knihkupectiev, urcite po tom par zvedavcov siahne. To by bol prvy krok.
0 0
lofr lofr

lofr je offline (nepripojený) lofr

Bol som pozriet v La Laterna pizzerii... no nic, musim sa naucit robit pizzu.
0 0
Slayer666 Slayer666

Slayer666 je offline (nepripojený) Slayer666

Kedze uz som tak raz urobil, prilepim sem dalsiu staru knihu, tento raz slovensku, a sice od Terezie Vansovej s nazvom Recepty prastarej matere, prvy krat publikovanu zaciatkom roku 1914.

http://www.mediafire.com/?5bzpvd2lgdhq1xt

A este jednu, Prvu kucharsku knihu v slovenskej reci od Jana Babilona z roku 1870.

http://www.mediafire.com/?99hq3wm2h8gi641

A este jednu od Magdaleny Dobromily Rettigovej, Domácí kuchařka aneb pojednání o masitých a postních pokrmech pro dcerky české a moravské, vydana v roku 1826.

http://www.mediafire.com/?tzbgdd9y21x4q6n
Naposledy upravil Slayer666 : 06.06.11 at 22:39
1 0
lofr lofr

lofr je offline (nepripojený) lofr

Slayer666 Pozri príspevok
Kedze uz som tak raz urobil, prilepim sem dalsiu staru knihu, tento raz slovensku, a sice od Terezie Vansovej s nazvom Recepty prastarej matere, prvy krat publikovanu zaciatkom roku 1914.

http://www.mediafire.com/?5bzpvd2lgdhq1xt

A este jednu, Prvu kucharsku knihu v slovenskej reci od Jana Babilona z roku 1870.

http://www.mediafire.com/?99hq3wm2h8gi641

A este jednu od Magdaleny Dobromily Rettigovej, Domácí kuchařka aneb pojednání o masitých a postních pokrmech pro dcerky české a moravské, vydana v roku 1826.

http://www.mediafire.com/?tzbgdd9y21x4q6n
Diky moc Slayer. Teda, len som zacal citat tu prvu knihu, predmluvy a uz kolka mudrost tam je obsiahnuta. Ako ludia museli vymyslat kvoli vojne... citit z toho nieco, co dnesne moderne kucharky proste nemaju.

Ach jaj ,keby bolo viac casu, nielen sa stale za sprostymi prachmi nahanat... aj to forum, zatial nevyzera nadejne, ze by som nasiel na to cas. Vlastne, nejde ani tak o cas, ale o nervy a energiu, strasne to vycerpava toto, potom nemam chut zacat nieco nove, ale len relaxovat a dobijat sa.
0 0
lofr lofr

lofr je offline (nepripojený) lofr

Spravil som "kratku" recenziu na pizzerky v Bratislave :-)

http://www.kajman.net/forum/6-Reštau...-Bratislave#36

Inak na tej stranke najdete aj dobre tipy ako spravit pizzu.
Kludne pridajte svoje nazory na pizzerky v Bratislave. :-)
Ktore stoja za tych 5-6 eur. :-)
Ale kludne aj viac, ak by sa to vyrovnalo kvalitnej talianskej pizzi. :-)
0 0
Slayer666 Slayer666

Slayer666 je offline (nepripojený) Slayer666

lofr Pozri príspevok
Spravil som "kratku" recenziu na pizzerky v Bratislave :-)


http://www.kajman.net/forum/6-Reštau...-Bratislave#36

Inak na tej stranke najdete aj dobre tipy ako spravit pizzu.
Kludne pridajte svoje nazory na pizzerky v Bratislave. :-)
Ktore stoja za tych 5-6 eur. :-)
Ale kludne aj viac, ak by sa to vyrovnalo kvalitnej talianskej pizzi. :-)
POcuj a ako je na tom BA s risottom? Robia aj tam velmi casto to ceskoslovenske ''rizoto''? Alebo je to seriozne carnaroli/arborio, vyvar, maslo, parmezan?
0 0
lofr lofr

lofr je offline (nepripojený) lofr

Slayer666 Pozri príspevok
POcuj a ako je na tom BA s risottom? Robia aj tam velmi casto to ceskoslovenske ''rizoto''? Alebo je to seriozne carnaroli/arborio, vyvar, maslo, parmezan?
Carnaroli asi zabudni, to mozno v nejakom hotely za 15 eur. :-) Skoro vzdy je to arborio. Kedze spravit dobre talianske rizoto nieje zas taky problem, tak za tu cenu, co tam vzdy treba platit (6-7 eur), si radsej kupim kilo superkvalitnej carnaroli ryze v talianskom shope (3,69), a spravim si to rizoto doma. :-)
Rizoto teda neriesim, takze neviem ti poradit. Ale celkom dobre z arboria robia v Estreme na skultetyho, a FRESCO na frantiskanskom namesti. Tam ale stalo tusim 8 eur. No za rizoto, ktore si viem spravit aj doma a este z lepsej ryze, 8 eur nedam. To radsej 5 eur za pizzu, ktoru si doma v takej kvalite ako z pece urobit neviem :-)
V Estreme si ale dat rizoto a nie cestoviny, je ale hriech. Lepsie cestoviny v Bratislave najdes velmi tazko, urcite nie za 5-6 eur, co tam stoja. Robia ich kazde rano cerstve, a takych podnikov v BA nieje vela. Este to tak robi Europa Pub, ale tam su vyssie ceny, a nizsia kvalita. V lepsich hotelovych restikach urcite robia z cerstvych, no ale tam pod 10 eur nedostanes. :-) V Estreme ti este k tomu daju struhany parmezan, spickova obsluha, vynikajuca atmosfera. Si trufam tvrdit, ze za tie ceny od 5 eur, je Estremo, co sa tyka cestovin, top v celej BA. Myslim, ze tie olivovo cesnakove s chilli tam dokonca stoja 4,95, a lepsie cestoviny som vazne v BA nejedol. Hotely obehane nemam, to by som musel byt bohac, aby som chodil po luxusnych a hotelovych restikach, takze tam asi bude vela kvalitnych, no ale ludovej cenovej triede som nic lepsie nez Estremo nenasiel. Vazne tam skoc pozriet a daj si dubakove tagliatele, alebo tie gnocchi z gorgonzelou, ci olivove spagety. Budes prekvapeny, a inde si uz cestoviny urcite nedas. ;-)

Este doplnim, ze dobre rizotto asi bude aj v Allin. Kedze majitel vie ocenit talianske suroviny na pizzu, snad by nebol blazon, aby to nerobil aj pri rizotte. Ale overene to nemam, treba vyskusat. Kedze taliansky shop po novom uz distribuuje iba carnaroli, mozno ju tam dava aj majitel. :-) Ktovie.
Minimalne na cestoviny pouzivaju spagety De Cecco, co strci do vacku vsetko co som na slovenskom trhu videl. A to su len mierne nadpriemerne talianske spagety. :-) I tak o dve triedy lepsie nez Barilla, ktora je v taliansku priemerna znacka, nieco ako u nas spagety za 60 centov. No a tu z toho robia specialitu z talianska, skoro za 4 eura/kilo. Ach jaj, skoda reci.
Naposledy upravil lofr : 14.03.12 at 00:07
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Dobrá stránka je http://www.labuznik.com/diskuse/ je tam množtvo receptov, diskusia pod nimi od laikov aj odborníkov, no zmenila majiteľa a upadla. Teraz práve dostáva nový šat a dúfam, že ožije, dosť som sa tam poučila aj vyskúšala recepty. Máš tam aj odporúčania na podniky, ale sú od teba ďaleko. To čo hľadáš ty nájdeš skôr na http://delikatesy.etrend.sk/
Naposledy upravil kukučka : 14.03.12 at 00:13
1 0
lofr lofr

lofr je offline (nepripojený) lofr

kukučka Pozri príspevok
Dobrá stránka je http://www.labuznik.com/diskuse/ je tam množtvo receptov, diskusia pod nimi od laikov aj odborníkov, no zmenila majiteľa a upadla. Teraz práve dostáva nový šat a dúfam, že ožije, dosť som sa tam poučila aj vyskúšala recepty. Máš tam aj odporúčania na podniky, ale sú od teba ďaleko. To čo hľadáš ty nájdeš skôr na http://delikatesy.etrend.sk/
Diky za link na tu stranku delikateisy. Akurat chcem kupovat keramicke hrnce, a panvicu, tak tam citam velmi dobre clanky, komenty a recenzie. Hlavne chcem porozumiet, o com hrniec je, lebo aj to je veda, akym sposobom sa tam siri teplo a ako sa akumuje. :-)
0 0
myara myara

myara je offline (nepripojený) myara

k tym pizzeriam:
Europa Pub - chodili sme volakedy velmi casto, za posledny rok sme tam uz hadam ani neboli, ale vzdy ked sme tam boli, tak bola pizza vynikajuca, a taka syta, ze sme si radsej dali jednu na 1/2, lebo inak sme boli velmi prejedeni, co sa tyka obsluhy, tak na 95% uplna spokojnost, nikdy sa nam nestalo, ze by bol niekto drzy alebo neochotny, skor im to chvilu trvalo, kym prisli, ale to sa da prezit
Pizza Mizza - vyuzivame skor osobny odber, ako restauraciu, ale v poslednej dobe bola pizza fakt dobra, personal je tam vsak na povazenie (Podunajske Biskupice), a co sa tyka Expresu v Eurovea, tak tam je personal jedna katastrofa, absolutne to tam nezvladaju, pizza je uplne ina ako v restauracii, je taka mastnejsia
este sme velmi casto ( 2-3x do tyzdna) chodili na Laurinsku do takej mini prevadzky, kde je pizza skor take away, tam mali asi najlepsiu pizzu, ale ked sme tam boli naposledy, tak sa zmenil majitel, a ako syr pouzili TAVENY!!!! bol to hnus, nechceli nam dat ani blok z pokladne, na dverach maju nazov sro, ktora vobec nie je v OR, takze to tam cele zavana nejakym podvodom
ostatne pizzerie vyuzivame zriedka, raz sme mali pizzu z I love pizza, nic moc, takze uz sme si to nezopakovali, kazdopadne maju krasne graficky urobenu web stranku
asi 2 roky dozadu sme boli v Stupave v tejto http://restauracie.sme.sk/restauraci...l-galeone_3673 lebo sme na nu poculi len samu chvalu...nam vsak nechutila, bolo leto, ziadna klima, teplo strasne, pizza taka cela mokra, ceny premrstene, atmosfera taka zvlastna, cela ta talianska rodinka tam sedela, robil jeden clovek, ostatni pozerali TV...
mne najviac chuti pizza vo Viedni na Mariahilferstrasse (ale napr. aj v SCS), v takych kvazi stankoch, tiez je to take away, robia ju Turci, je poriadne oblozena, jednu 1/4 prerezu na 1/2, a z toho sa clovek dobre naje za necele 3 E
0 0
Slayer666 Slayer666

Slayer666 je offline (nepripojený) Slayer666

lofr Pozri príspevok
Carnaroli asi zabudni, to mozno v nejakom hotely za 15 eur. :-) Skoro vzdy je to arborio. Kedze spravit dobre talianske rizoto nieje zas taky problem, tak za tu cenu, co tam vzdy treba platit (6-7 eur), si radsej kupim kilo superkvalitnej carnaroli ryze v talianskom shope (3,69), a spravim si to rizoto doma. :-)
Rizoto teda neriesim, takze neviem ti poradit. Ale celkom dobre z arboria robia v Estreme na skultetyho, a FRESCO na frantiskanskom namesti. Tam ale stalo tusim 8 eur. No za rizoto, ktore si viem spravit aj doma a este z lepsej ryze, 8 eur nedam. To radsej 5 eur za pizzu, ktoru si doma v takej kvalite ako z pece urobit neviem :-)
V Estreme si ale dat rizoto a nie cestoviny, je ale hriech. Lepsie cestoviny v Bratislave najdes velmi tazko, urcite nie za 5-6 eur, co tam stoja. Robia ich kazde rano cerstve, a takych podnikov v BA nieje vela. Este to tak robi Europa Pub, ale tam su vyssie ceny, a nizsia kvalita. V lepsich hotelovych restikach urcite robia z cerstvych, no ale tam pod 10 eur nedostanes. :-) V Estreme ti este k tomu daju struhany parmezan, spickova obsluha, vynikajuca atmosfera. Si trufam tvrdit, ze za tie ceny od 5 eur, je Estremo, co sa tyka cestovin, top v celej BA. Myslim, ze tie olivovo cesnakove s chilli tam dokonca stoja 4,95, a lepsie cestoviny som vazne v BA nejedol. Hotely obehane nemam, to by som musel byt bohac, aby som chodil po luxusnych a hotelovych restikach, takze tam asi bude vela kvalitnych, no ale ludovej cenovej triede som nic lepsie nez Estremo nenasiel. Vazne tam skoc pozriet a daj si dubakove tagliatele, alebo tie gnocchi z gorgonzelou, ci olivove spagety. Budes prekvapeny, a inde si uz cestoviny urcite nedas. ;-)

Este doplnim, ze dobre rizotto asi bude aj v Allin. Kedze majitel vie ocenit talianske suroviny na pizzu, snad by nebol blazon, aby to nerobil aj pri rizotte. Ale overene to nemam, treba vyskusat. Kedze taliansky shop po novom uz distribuuje iba carnaroli, mozno ju tam dava aj majitel. :-) Ktovie.
Minimalne na cestoviny pouzivaju spagety De Cecco, co strci do vacku vsetko co som na slovenskom trhu videl. A to su len mierne nadpriemerne talianske spagety. :-) I tak o dve triedy lepsie nez Barilla, ktora je v taliansku priemerna znacka, nieco ako u nas spagety za 60 centov. No a tu z toho robia specialitu z talianska, skoro za 4 eura/kilo. Ach jaj, skoda reci.
No ak budem niekedy v BA, tak tvoje rady urcite vyuzijem. Tu v KE je nieco ako cerstve cestoviny nemyslitelne (teda niezeby som mal nieco proti fabrikovym cestovinam, ale zas bolonske ragu sa k spagetam proste nehodi ani sa to tak v Bologni nerobi). Vsade je to o tom, ze mas cestoviny (fusilli, farfalle, spaghetti, bucatini, penne...dokonca gnocchi a tortellini, cize je jasne, ze aj tie su kupovane a to uz pruser je) a k nim si mozes dat lubovolnu omacku, coho zmysel mi uplne unika. No a tie omacky su vyprazdnena flaska z lidlu, mozno tak este nieco k tomu. Alebo do carbonara daju smotanu a eidam ci emental. V lepsom pripade parmezan, ale do pecorina sa este myslim nikto netrafil. Su take problemy aj v BA tak rozsirene?
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

nedávno bola na Delikatesách recenzia z KE
0 0
lofr lofr

lofr je offline (nepripojený) lofr

Slayer666 Pozri príspevok
No ak budem niekedy v BA, tak tvoje rady urcite vyuzijem. Tu v KE je nieco ako cerstve cestoviny nemyslitelne (teda niezeby som mal nieco proti fabrikovym cestovinam, ale zas bolonske ragu sa k spagetam proste nehodi ani sa to tak v Bologni nerobi). Vsade je to o tom, ze mas cestoviny (fusilli, farfalle, spaghetti, bucatini, penne...dokonca gnocchi a tortellini, cize je jasne, ze aj tie su kupovane a to uz pruser je) a k nim si mozes dat lubovolnu omacku, coho zmysel mi uplne unika. No a tie omacky su vyprazdnena flaska z lidlu, mozno tak este nieco k tomu. Alebo do carbonara daju smotanu a eidam ci emental. V lepsom pripade parmezan, ale do pecorina sa este myslim nikto netrafil. Su take problemy aj v BA tak rozsirene?
V BA je to tiez pomerne rozsirene. Gastro sluzby v BA su fakt na otrasnej urovni, a ked vyberas nieco nahodne, vacsinou nedostanes nic extra, a to ani ked uz platis 6-7 eur. Vacsinou, musis ist az blizko k 10e, alebo vyssie. Proste, musis mat jednoznacny tip od niekoho a ist na istotu. Z toho vyplyva, ze tak 90% podnikov v BA je tiez o nicom. Dobre sa vsak daju predsalen najst. Napriklad, nakupujem v talianskom obchode ktory ma vpohode majitela, tak sa opytam o radu. A on mi rovno povedal, ze zasobuju jedinu pizzerku, Allin. Na cestoviny tam pouzivaju znacku De Cecco, a to mam overene, poznam tie cestoviny. Za 1,65 lepsie neexistuju a oni ich fakt pouzivaju. Cena cestovin 5,90, ked si pomyslim, kolko podnikov ma podobne ceny za cestoviny a urcite pouzivaju nejake lacne. Ostatni majitelia o tom ani nechcu pocut, ze by mali muku na pizzu pouzit taliansku za nejaky priplatok, a oproti zlatemu klasu, na pizzu nevhodnej, je tam obrovsky rozdiel v kvalite. Rovnako to plati o paradajkovej omacke, mozzarele, ci inych surovinach. Proste, specialne v BA, majitelia su vacsinou drzgrosi, krori v tom nehladaju nieco viac, iba zarabanie prachov. Casnici a posadka takeho podniku je z ich postoja otravena, co pokazi atmosferu. Chyba dobrosrdcenost.
Verim vsak, ze kvalita sa v BA da najst, ale dost casto medzi hotelmi, kde uz platis v pohode aj 15-20E. Si myslim, ze vsetci ti sefkuchari, co za nieco stoja, a vedia urobit fakt extra kvalitu, sa ukryvaju po hoteloch a nejakych luxusnych restikach. V strednej cenovej triede, je ich minimum. Vzdy ked som nahodou zahliadol dovnutra kuchyne, a uvidel sacik od cestovin, tak ma skoro prekotilo. Take shitne cestoviny by som si doma neurobil, moja minimalna kvalita su tie z Lidla. Ale len co ich dojem, tak pod De Cecco uz nejdem, to za 1,65 su tak bombove cestoviny, ze Barilla sa moze niekam vopchat, a v supermarketoch stoji rovnako. :-)
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať