Tak s mojou švagrinou je to ťažké, vraj primerane.
![Big Grin](https://www.porada.sk/images/smilies/biggrin.gif)
Nikdy neváži. Po vysvetlení som pochopila, že to závisí od toho, koľko má bylín a od toho sa odvíja čas, ako dlho masť robí. Mladé výhonky rozmarínu posekať, ešte lepšie podrviť, aby sa lepšie v masti vylúhovali. Ak pridá menej bylín, necháva ich v masti viac dní s tým, že každý deň má masť mierne ohriatu vo vodnom kúpeli a takto s občasným zamiešaním ju nechá hodinu, ba aj viac hodín. Z toho vyplýva, že aj z menej bylín môžeš mať "silnejšiu" masť, ak ju dlhšie robíš. Ak sa do masti pridá ozaj veľa bylín, stačí robiť aj hodinu - dve, častejšie však miešať. Z koreňov, semien alebo kôry dlhšie.
Okrem čistej bravčovej masti sa dá použiť lanolín alebo vazelína, mali by ju mať v lekárni. Najprv sa urobí výluh z rozdrvených bylín, najlepšie vo veľmi malom množstve olivového oleja, len tak, aby boli bylinky ponorené. Môže sa to mierne ohriať vo vodnom kúpi, tým sa proces lúhovania urýchli. O deň až dva sa precedí cez plátno, poriadne to plátno vymačkať, ak sa precedia aj drobné časti bylín, tak ešte raz a výluh zmiešať s rozpustenou vazelínou a pod.
Lepšie je lúhovať v oleji ako v liehu alebo vode, pretože lieh a voda sa veľmi zle viaže s tukmi.