Pozor na fruktózu ako náhradu za cukor!
Cukor je veľmi zlý, ale toto sladidlo je omnoho horšie
Cukor sa nachádza v mnohých potravinách a spôsobuje mnoho škody. V poslednom období ho ale nahradzuje lacnejšia forma sladidla: fruktóza, ktorá je väčšinou vyrobená z kukuričného sirupu. Konzumovať fruktózu je oveľa horšie ako konzumovať tuk alebo cukor. Prečo je to tak:
- fruktóza zvyšuje množstvo kyseliny močovej, znižuje oxid dusičnatý, čo následne zvyšuje krvný tlak a potenciálne poškodzuje obličky
- zvýšenie kyseliny močovej vedie k chronickým zápalom organizmu, čo má ďalekosiahly vplyv na celý organizmus (napríklad chronický zápal ciev môže viesť k srdcovému infarktu a k mozgovej mŕtvici, existuje tiež mnoho vedeckých dôkazov, že niektoré druhy rakoviny sú spôsobené zápalmi
- fruktóza oklame vaše telo tým, že vypne kontrolný chuťový systém, čo vedie k zvyšovaniu hmotnosti
- fruktóza síce neprovokuje inzulín, ale zato potláča ghrelin (hormón hladu) a nestimuluje leptín (hormón sýtosti), čo spôsobuje, že skonzumujete viac jedla
- fruktóza spôsobuje rýchly nárast hmotnosti v abdominálnej časti (pivné brucho), znižuje HDL zložku cholesterolu, zvyšuje LDL zložku cholesterolu, zvyšuje triglyceridy, hladinu cukru v krvi a zvyšuje krvný tlak, čo sú všetko príznaky metabolického syndrómu
- metabolizmus fruktózy je veľmi podobný metabolizmu etylalkoholu, ktorý má veľké množstvo toxických účinkov, negatívne vplývajúcich na pečeň
- fruktóza zvyšuje množstvo kyseliny močovej, čo cez zložitý proces spôsobuje v bunkách rýchlejšie spaľovanie ich pohonných látok (ATP), čo vedie k "bunkovému šoku" a následne k zvýšeniu bunkovej smrti, pretože bunky sú náchylné na oxidatívne poškodenie
- najväčší problém vo výžive je, že glukóza (bežný cukor) podporuje vstrebávanie fruktózy, čím sa negatívne efekty znásobujú
ref:
http://www.vladozlatos.com/blog/clan...ela-cukru.html