katalóg Neštardantné triedenie plodov v Dobrých jablkách v Dunajskej Lužnej.
Toto video som tu už v téme uviedla keď bola úroda čerešní. Boli prvotriedne, v Bille stáli 6 eur. Po zhliadnutí videa sa ani nečudujem, pretože ovocie prechádza cez viacero rúk, vrátane kúpeľa na technologickej linke. Triedili sa podľa veľkosti.
Tiež by ma zaujímalo, či v tom kúpeli bola nejaká ošetrujúca chémia.
Ale nechápem, prečo sa hneď priživia a prispôsobia svoje ceny smerom nahor iní malí pestovatelia, trhovníci na týchto vysokých cenách, pretože táto firma má úplne iný prístup k pestovaniu a aj k samotnému zberu.
Video som pozerala este za ceresnovej sezony a je fajn, ze ludia vidia, ze s niecim su naklady a ine ako si myslia. Uz si nepamatam, ale myslim, ze je tam zachyteny len cas zberu. Viem, ze niektori mali hlasky, ze taka ceresna vyrastie zadarmo a ze niekto ju dokonca neosetril, takze si odpustil dalsie naklady a mal to aj zdravsie. Ono nielen zber a triedenie nieco stoji. Myslim si, ze hlavne je nieco dopestovat. Zber, cela ta ceremonia, co je na videu zachytena je len criepok z celeho kolobehu, co s tym sady maju.
Vies, kazdy sa inak chova, ak je na strane pestovatela, predavajuceho a inak, ked je na strane kupujuceho. U nas sa to tu stretava a niekedy sme len ocitymi svedkami. Poviem ti napr., ze k nam pridu ludia, co krutia nosom nad cenou, no zaroven, ak by mali oni priniest svoj dopestovany tovar, za tu cenu by ho nedali. Jednoducho - kazdy si viac ceni plody svojej prace a kazdy vidi svoje - zo svojho uhlu pohladu.
Pamatam si, ze svojho casu som sa aj ja rozculovala, ked nasi odberatelia tlacili cenu nasho karfiolu dolu, pretoze vraj "v sklade" dostavali dovozovy zlty a maly karfiol lacnejsie (zakaznici pozeraju velmi casto len na cenu). To, ze oni ten nas predavali za trojnasobok ceny, ktorej dali nam, to bolo v poriadku. Ale aj tak chceli este lacnejsie.
Takisto krutim hlavou, ak si niekto mysli, ze dovozovy tovar by mal byt automaticky drahsi ako domaci, pretoze ach, ta draha doprava az sem k nam!
Akoby jedinym urcujucim nakladom bola doprava. To by potom aj cinske tricka, ktore prisli az hen z dalekej Ciny museli byt drahsie ako tie, co vyjdu z nasich odevnych firiem.
Este k tomu zberu a triedeniu - u nas to funguje uplne jednoducho, oberu to rucne nasi brigadnici, otec to donesie domov a my, co sme doma to pekne preberieme, navazime. Nemyslim si, ze by bol nas tovar menejcennejsi ako ten, ktory prejde roznymi mechanizmami. A hlavne si myslim, ze hlavna cast nakladov bola vynalozena pri jeho dopestovavani. ;-)
Otazka na zaver: Zda sa ti cena rajcin 0,30/1kg vela?
Alebo za 2-3 kg biely karfiol 0,50? alebo za velke zdrave a chutne zemiaky rucne triedene, neobuchane kombajnom 0,20/1kg?