K povodnej otazke: nikto kuchynu nenavrhne za teba, aj tak musis venovat nejaky cas studiu a premysliet si, co kde ma byt, aby ti to vyhovovalo.
Na webe je vela informacii o tom, ako by mala byt kuchyna logicky zariadena, aby sa cinnosti nekrizili, alebo zbytocne nekomplikovali, a mne sa osvedcilo zmapovat vsetky cinnosti, co sa budu v kuchyni vykonavat, a premysliet usporiadanie linky tak, aby vyhovovala tymto cinnostiam.
Treba zvazit niektore zakladne parametre, napriklad vysku pracovnej dosky - teraz mam 97cm a je to akurat. Kamarati dali 100cm a uz je to vela. Najlepsie je pochodit s centimetrom kuchyne znamych, obchody s nabytkom a kuchynske studia, navolit si vysku dosky, vysku skriniek, vysku polic.
Dalej spotrebice - oni su dost standardizovane, ale ked vas oslovi konkretna chladnicka, (ak ma byt vstavana), treba zistit rozmery skrinky, aku na nu treba vyrobit. To iste mikrovlnka - ja som nechal prilis plytku policu a teraz mikrovlnka troni na chladnicke. Nezabudnut na spotrebice, ktore budu cely cas zaberat miesto na linke - napriklad kavovar a odstavovac, kanvica, filtracna kanvica a hriankovac.
Pozor na leskle casopisy - ak mozem, vyhybam sa im. Propaguju totiz najnovsie vychytavky, ako napriklad vysuvne zasuvky v pracovnej doske, rozne systemy osvetlenia (pozor napriklad na neonky pod vrchnnymi skrinkami - nizsim ludom svietia do oci), rozne kovania na otvaranie rohovych skriniek - vsetko toto sa da zhruba preskumat a dospiet k nazoru co treba a co nie (a vacsinou nic specialne nakoniec netreba).
Ulozne priestory mozu byt dilema - radsej viac ako menej, ale tiez to zavisi od vytazenia kuchyne a mnozstva riadov - a tiez priestoru. Treba sa rozhodnut, v akom pomere tam budu skrinky, sufliky, pripadne vysuvne skrine. Mne sa napriklad velmi pozdavaju siroke a hlboke sufliky pod pracovnou doskou - namiesto klasickych skriniek. Mozu v nich byt naukladane hrnce (a sirka musi byt potom minimalne 90cm), panvice a plechy a vsetko je dostupne a prehladne. Tiez by som si do kuchyne dal vysuvny segment sirky 40cm, v ktorom mozu byt trvanlive potraviny a vysoke balenia (flase s olejmi napriklad).
Finalny krok navrhu, teda nakreslenie kuchyne, sa da urobit ako pisal ktosi hore aj v Google Sketchupe (ktory je zadarmo), alebo rukou, najlepsie na stvorcekovy papier a s pravitkom. Existuju urcite programy, ktore to ulahcia. Tiez sa mozno oplati ziskat nejaku knizku o ergonomii, aby to clovek neprehnal zbytocne s nejakym rozmerom.
Pri vybere dodavatela alebo obchodu je dobre sa rozhodnut pre material (masiv/drevotrieska) a upravu (dyha/oble hrany/vlysy...), a styl uchytiek, pripadne styl zadnej steny nad doskou (ja mam zrkadlo a nemozem si ho vynachvalit).
S tymto a par zakladnymi parametrami obehnut niekolkych vyrobcov/dodavatelov, a najvhodnejsiemu zadat vypracovanie "realizacneho projektu" - pritom sa doladia detaily a ziska dalsia inspiracia (typ kovania, automaticke zasuvy, brzdicky na sufliky, stylove osvetlenie ledkami...).
Ak pojdete do studia uz v prvom kroku, je asi vhodne dopredu oznamit, ze nemusi byt aj konecnym dodavatelom. Ja by som nechcel stravit pol dna s klientom, ktory este nevie, co by chcel, a potom si to odomna aj tak nekupi : )
Tak navrhu kuchyne zdar!