Optimálne porcie
V optimálnom prípade by ste mali denne zjesť 3 porcie zeleniny, 2 ovocia, 4 bielkoviny a 3 sacharidy.
Porciu ovocia a zeleniny vypočítate ľahko odvážením. Jedna porcia ovocia je 100 – 150 gramov. V praxi jedna porcia ovocia znamená:
1 jablko
1 hruška
1 broskyňa, nektárinka
1 pomaranč, banán
2 – 3 slivky, marhule, mandarínky
2 hrste drobného ovocia – jahôd, malín, hrozna
25 g sušeného ovocia
Na porciu zeleniny počítajte:
1 kaleráb, paprika, paradajka, veľký zemiak
dve hrste šalátu, špenátu, krájanej brokolice, listovej zeleniny
jedna hrsť strukovín
200 ml zeleninovej šťavy
.
Merajte rukami
Aby ste vedeli porciu zmerať kedykoľvek a kdekoľvek aspoň približne, nemusíte so sebou nosiť váhu. Postačia vám vaše ruky. Všeobecne sa dá totiž povedať, že jedna porcia znamená:
čerstvé ovocie a zelenina – jedna hrsť,
krájané ovocie a zelenina – dve hrste
oriešky, sušené ovocie – jedna hrsť
cestoviny a ryža – dve otvorené spojené hrste (alebo 70 gramov, merajte v surovom stave)
mäso – jeden a pol až dve spojené vystreté dlane (alebo 120 gramov)
ryby – dve spojené vystreté dlane (alebo 125 gramov)
chipsy, popcorn – dve spojené dlane
tvrdý syr – toľko ako palec
cukor, maslo, olej – ako jeden článok palca
https://tesco.sk/hello/clanok/ake-pr...-rukami/17092/