Janka Dodeková No myslela som tu vodu na kapustnicu či nerobievaš? My áno vždy tu vykvasenú vodu pozbieram hrnčekom a nalejem novú vodu. Akurát som ju vyčistila pozbierala nejakú z vrchu, no bola tam taká jemná vrstva tej zelenej plesne krásne išla pozbierať rukou na jeden krát. Aj som ju už zavrela a zaliala žliabok no chuťovo je vynikajúúúca tvrdá, chrumkavá a vôbec nesmrdí nejako od tej plesne. A strašne ma ruky štípajú no ja fakt neviem čo to mohlo spôsobiť ale asi to že už bola vykvasená a fakt som ju mala zavrieť a dať do chladu :-// no uvidím čo sa ňou bude ďalej robiť. Veľmi by ma mrzelo keby sa nevydarila milujem domácu kapustičku.
Ja veľmi tú vodu z kapusty nevyužívam (na polievku), ale vždy, keď odoberiem kapustu, tak tú zvyšnú naspäť popritláčam rukou a keď vidím, že je "suchá", tak dolejem tou prevarenou vychladnutou vodou (podľa potreby aj osolím).
Asi sa do tej Tvojej kapusty dostal vzduch a začala plesnivieť. Hygienici väčšinou neodporúčajú jesť akékoľvek potraviny, ktoré majú na vrchu pleseň (napr. džemy - vraj to treba celé vyhodiť). Ja si laicky myslím, že hádam sa tá pleseň nedostala ďaleko, tak ak si odobrala hrubšiu vrstvu, všetko vyčistila, tak by nemal byť problém. Treba to sledovať.
Mojim známym sa raz tak nevydarila už naložená kapusta (už sa nepamätám, čo sa stalo, či bola mäkká, či im plesnivela) - museli ju proste všetku vyhodiť...tak dúfam, že toto nebude v Tvojom prípade nutné.