Stévia cukrová alebo Stévia sladká, je to bylina 300 krát sladšia ako cukrová repa. Obsahuje sladké zlúčeniny glykozidy, ktoré sú vynikajúcim nekalorickým sladidlom hlavne pre diabetikov.
Okrem sladivých látok - glykozidov, obsahujú listy Stévie aj ďalšie zlúčeniny, ktoré dodávajú tejto rastline jedinečné liečebné vlastnosti. Sú to chlorofyl, xantofyl, oligosacharidy, voľné uhľohydráty, aminokyseliny, saponíny, bielkoviny, vlákninu, rôzne éterické oleje, triesloviny, minerály a vitamíny: vápnik, draslík, chróm, kobalt, železo, magnézium, mangán, fosfor, selén, kremík, zinok, vitamín C, beta-karotén (vitamín A), riboflavín (vitamín B2), tiamín (vitamín B1), niacín (vitamín B3), tokoferol (vitamín E), bioflavonoidy (vitamín P) a vitamín K.
Dá sa pestovať aj v kvetináčoch. Hodne je o nej napísané na nete.