Mnohí ľudia sa čudujú prečo nechudnú keď sa začali zdravšie stravovať, obmedzili niektoré potraviny, začali jesť menej a pod.
Málokto však vie čo je to glykemický index potravín. Čím nižší glyk. index tým je potravina pre chudnutie vhodnejšia. Pri nízkom glyk. indexe potravina obsahuje pomalé sacharidy (hladina cukru a inzulínu v krvi je tak stabilnejšia).
Pri potravinách s vysokým glyk. indexom dochádza k rýchlemu vyplaveniu cukru a následne inzulínu v krvi. Rýchlejšie sa dostaví pocit hladu a potreba prijať ďalšiu potravu.
Na nete je veľa článkov o glykemickom indexe, nájdete tam aj tabuľky potravín rozdelených podľa glyk. indexu.
Treba vedieť skombinovať potraviny, napr. na šalát si kvapneme trošku octu (ocot znižuje glyk. index a pod.).
Hlavne nejesť potraviny s g.i. nad 75 alebo len striedmo.
To bolo také stručné a laické vysvetlenie čo je to g.i. a kto to s chudnutím myslí vážne si potrebné informácie určite nájde.
Držím palce každému na neľahkej ceste ku zdravej línii.