Tu je náš rodinný recept:
Na mäsovom mlynčeku pomelieme 2 kg očistenej červenej papriky, 500 g cibule a 2 - 3 feferónky aj so zrnkami. Pridáme 150 ml oleja, 150 ml octu, 80 g kryštálového cukru, 2 PL vegety, 1 preosiaty nakladač Zelko, väčšiu konzervu hustého rajčinového pretlaku (190 - 200 g) a prelisujeme 15 - 20 strúčikov cesnaku (asi 2 hlávky). Zmes varíme 45 minút, stále miešame, potom ju môžeme rozmixovať (ja nemixujem, máme radi takú hrčkavú). Hneď naplníme do pohárov a uzavrieme, netreba sterilizovať.
P. S.: Obyčajná červená paprika je lepšia než kápia, lebo kápia býva šťavnatá a potom je nátierka príliš riedka. Aj pretlak treba použiť radšej hustý, lebo čerstvé rajčiny alebo krájané v konzerve by nátierku zriedili.
Odporúčam variť zmes na platničke na slabom ohni, potom sa nepripaľuje a neprská. Z jednej dávky mi vyšlo 8 pohárov od horčice (350-gramovej).
P. P. S.: Pozor na nakladač - Zelko obsahuje kyselinu benzoovú = netreba sterilizovať, Zeko neobsahuje = treba sterilizovať.
Naposledy upravil ivuliatko : 11.09.12 at 16:09 Dôvod: dodatok o nakladači