Dnes po normadsky.
Potage de lentilles et l'oseille
Velmi chutna a velmi primitivne jednoducha polievka, na ktoru potrebujete len tri veci - sosovicu, stavel a maslo. Vhodna najma pre tych, ktorym neostava vela casu na varenie. Staci uvarit asi 1/4 kg sosovice v asi 1,5 l vody, pred koncom osolit a opeprit. Zatial si na malej panvici osmazime na masle 1/4 kg stavelovych listkov (soska), kym sa nescvrknu a nezmenia farbu na taku vojensku zelenu. Pridame do to polievky, pomixujeme ju na krem a pridame este poriadny kusok masla a dochutime, ak treba.
Filets de porc à la normande
Potrebujeme: bravcove stehno (napr. 1/2 kg), maslo, jednu mensiu cibulu, tri ci ctyri jablka, asi 3-4 dcl cidru*, 0,5 dcl Calvadosu alebo inej poctivej jablkovice, asi 2 dcl zmiesanej slahackovej a kyslej smotany**, nove zemiaky.
1, Bravcove stehno narezeme na platky/rezne. Rezne hodinu dopredu riadne osolime a opeprime. Nakrajame nadrobno cibulu, jablka olupeme, vyjadierkujeme a narezeme na platky.
2, Rezne osmazime v panvici na masle (na miernom plameni, aby sa maslo neprepalilo), vyberieme ich a osmazime teraz tu cibulu do sklovita, potom tam vratime rezne, nalejeme Calvados a opatrne zapalime. Ked plamene vyhasnu, nalejeme tam cidre a prikryte dusime asi tych 20 minut alebo podla potreby.
3, Zatial v osobitnej panvici osmazime platky jablk, kym nezacnu karamelizovat, mozeme im pomoct trochou cukru, a este ich poriadne zatiahneme.
4, Maso vyberieme teraz na teply tanier a prikryjeme ho, aby nevychladlo. Plamen pod panvicou dame na maximum a ten ''vypek'' zredukujeme, potom pridame smotanu a miesame az do zhustnutia.
5, Zemiaky, ktore tvoria prilohu, mozeme napr. upiect v supke (v alobale).
Na kazdy tanier dame jeden rezen, dva az tri zemiaky, ktore roztrhame, rozpucime, polozime na ne platok masla a osolime, maso oblozime smazenymi platkami jablk a polejeme ho omackou. Podavame so zvysnym cidrom. Je to absolutna klasika a uspech zaruceny.
* Cidre je francuzske (normandske) jablcne vino, ktore ma od dvoch do piatich percent alkoholu a chutou pripomina pivo. Zvyknu ho mat v Lidli pocas francuzskych tyzdnov a stabilne ho dostat v Carrefouri, kde je v dvoch variaciach - doux (sladky) a brut (silny). Ten prvy je samozrejme nasladly a velmi prijemny a ma 2,5% alkoholu, ten druhy je na pitie menej chutny, suchy, ale na varenie vhodnejsi a ma 5%. V tomto pripade je jedno, ktory pouzijete, lebo tejto omacke nebude vadit, ak bude trochu nasladla.
** Vo Francuzsku dostat tzv. crème fraîche, co je kysla smotana s obsahom tuku cez 30%. Toto u nas, pokial viem, nedostat, tak sa to da nahradit aj takto.