Spaghetti all'aglio orsino
Jednoducha omacka, ktoru pripravime takto: niekolko pokrajanych paradajok poriadne povarime na olivovom oleji s jednou malou prelomenou cili paprickou. Ked su paradajky hotove, odstranime cili a premiesame so spagetami, na pasiky nakrajanym medvedim cesnakom a pecorinom.
Salmone con salsa verde e patate al forno
Lososove filety namarinujeme cez noc v olivovom oleji, cesnaku, soli a ciernom koreni, s trochou citronovej stavy. Dame piect nakrajane zemiaky potrete olivovym olejom.
Zatial si pripravime salsu: posekame petrzlenovej vnate tolko, aby sme dostali tak 5 PL, a taktiez posekame kapary, aby sme dostali 2,5 PL. Vlozime do misky, pridame 1/2 KL posekaneho cesnaku a 1/2 KL silnej horcice (dijonska, anglicka a pod.). Vytlacime zatial tak 1 PL citronovej stavy, vidlickou premiesame. Teraz prilievame za staleho miesania olivovy olej, podla potreby, aby sme dostali konzistenciu omacky. Dochutime este solou a citronovou stavou podla potreby.
Lososa uz len ostava jednoducho opiect na panvici.
Cele jedlo sa da stihnut za hodinu (neratam cas marinadovania, pravdaze). Samozrejme, cestoviny su prvy chod (ako to v Taliansku byva zvykom), ktory sa vzdy podava v hlbokom tanieri (resp. plytkej miske) a nikdy sa nepouziva lyzica (iba vidlicka). Lyzicu mozu pouzivat tak akurat deti. Druhy chod podavame tak, ze salsou polejeme lososa, ktoreho polozime na zemiaky. Podla mna fantasticka omacka, jedna z najlepsich. Vyborne osviezi prakticky akukolvek rybu alebo varene maso (vtedy je ale lepsie pouzit cerveny vinny ocot namiesto citronovej stavy).