Dnes opat vydatna vecera, taka improvizacia. Plnena cuketa v paradajkovej omacke, ochuteny jogurt a cicerovo-jacmenovo-cibulove chlebove placky.
Cuketa: Zvysila mi plnka zo vcerajsieho baklazanu (takze vid recept na baklazan zo vcera). Dve mensie cukety som rozrezal a vydlabal take clny. Tie som osmazil trochu na olivovom oleji a potom naplnil, obklopil omackou a zapiekol (najprv prikryte alobalom, potom este bez). Ta paradajkova omacka je velmi jednoducha: olivovy olej, cesnak, drievko skorice, dva bobkove listy, kus osmazit, potom paradajky a pridat sol, cierne korenie a lyzicu sirupu z granatoveho jablka (alebo citronovej stavy, ak toto nemate). Chvilu povarit a je to. Potom to s tou cuketou zapekat.
Jogurt: To je len husty 10% jogurt s olivovym olejom, citronovou stavou, cesnakom a solou.
Chlieb: Zmiesame cicerovu a celozrnnu jacmenovu muku 1:1 (jacmenovu nahradime inou obilninou podla chuti), pridame sol, vodu a dochutime este z kazdeho primerane: cierne korenie, kurkuma, chili, ajwain. Vypracujeme cesto a vyvalkame placky, ktore z jednej strany posypene nasekanou cibulou a este raz povalkame. Nasucho oprazime na panvici z oboch stran, potom potrieme roztopenym maslom (alebo prazenym maslom). Inak, strukovina + obilnina = kompletne esencialne aminokyseliny!
Navrh do buducna. Este by sa k tomu hodil nejaky jednoduchy zeleny salat, napr. rukola s piniovymi orieskami (vitamin E) a mozno cherry paradajkami alebo tak a zaliate olivovym olejom (a sol, kedze ta je povodom slova salat).
Ajwain su semena ci plody drsnoplodky parascovej. Je to proti plynatosti (cicer) a dostat to v indickych obchodoch. Sirup z granatoveho jablka je presne to - odstavene granatove jablko zredukovane. Je to kysle, huste, cierne a pouziva sa to v Libanone a tak. Nekazi sa to.