jozka56
Marína máš parádne chlebíky
![Smile](https://www.porada.sk/images/smilies/smile.gif)
kvások som si ešte nerobila, poradiš
![Smile](https://www.porada.sk/images/smilies/smile.gif)
Jožka, radšej ti dám nejaké linky, lebo to by bolo písania a písania. Mne sa prvý kvások pokazil, musela som vyhodiť. Druhý je našťastie v pohode, chovám si ho ako bábätko. Spinká v chladničke, ak chcem piecť chlieb s kváskom, dva dni dopredu ho vyberiem a 3x(tzv. trojstupňové vedenie) s odstupom 12 hodín nakŕmim. Mne vyhovuje začať večer, potom dokŕmim ráno a zas niekedy v podvečer, počkám, kým sa kvasinky napapkajú, zamiesim a do rána nechám cesto kysnúť. Cesto vygúľam, dám do opálky a nechám ešte kysnúť zo 3 hodiny.
Opálky mi darovala priateľka, vlastní pekáreň. Vraj pri mne skrachuje, keď si budem sama piecť a nie od nej brať chlieb.
![Big Grin](https://www.porada.sk/images/smilies/biggrin.gif)
Predtým som cesto dávala do misy vystlanej dobre pomúčeným bielym plátnom. Cesto pre vysoko hydratované chleby(napr. na chlieb bez miesenia) však do opálky dávať nemôžeš.
Mňa z tých rôznych názorov, kombinácií, pomerov až hlava bolela, teraz už je to malina, len udržiavať kvások v pohode, niečo dať vysušiť, pre prípad, že by sa pokazil, čo by sa však u zrelého už nemalo stať. Ak sa s ním nepečie stále, stačí len občas prikrmiť, aby kvasinky neumreli od hladu.
Kváskový chlieb je chuťovo vynikajúci. Zo začiatku, z ešte mladého kvásku, trochu kyslastý, čím je však starší, tým lepší a ja ho teraz, okrem čistého ražného, už vediem či už pšeničnou chlebovou alebo špaldovou múkou. Trochu však dávam aj ražnej, tá je na kvasenie najvhodnejšia.
Teraz som piekla kváskový pšenično - ražný, pomer cca 2 : 1.
Pozri napr.
TU Túto stránku mám veľmi rada,
tu nájdeš Jak udělat domácí kvásek.