Nie je to pravy rusky kvas, ale liecivy. Urobim kysle mlieko, scedim cez alabutkinu zaclonu, na 3-4 litre srvatky dam pohar cukru, do sirokeho obvazu dam bylinky (najcastejsie lastovicnik), zatazim ich kusom skla, aby nevyplavali, prikryjem gazou a dam na dva tyzdne vykvasit najlepsie pri teplote okolo 15*C. Pocas kvasenia zbieram penu a plesen z povrchu. Nadherna vona. Po vykvaseni, prikryjem plastovym uzaverom a dam do chladnicky. Pije sa pred jedlom asi deci. Scedene kysle mlieko zjem, ma mnozstvo bakterii pre zazivaci trakt. Srvatka ma ine bakterie, preto by mala byt co najcistejsia. Ked to spatne pomiesas, mas vlastne kysle mlieko. Chystam sa aj na pravy rusky kvas, ked sa otepli, budem laborovat po veceroch na chalupe. Lepsie ako pozerat TV alebo sediet v krcme. Vyhodou je, ze do tohto kvasu mozes dat aj jedovate bylinky, ta haved v srvatke ich pretruje cez svoje utroby. :-)
Este doplnim, ze ta plesen, co sa zbiera, ma udajne dobre vlastnosti na rozne povrchove rany. Nemam odskusane, pouzivam obycajnu sol zmiesanu s bylinkami, alebo cistu sol.
Naposledy upravil alabut : 19.03.13 at 15:48