Dáša_
no, stalo sa aj mne. Najskor mi svokra tvrdila, že som málo topila. Mohlo byť aj to. Potom sa mi to stalo druhy krat - a to som sa dozvedela, že proste sú druhy slaniny, ktoré nestuhnú. Vraj to nejak súvisí aj so šľachtením. Tak som to už ďalej neriešila, používam takú polokutú na varenie. A s prižmúrením očí sa dá aj trochu postrašiť chlieb
Dáši, viac som už topiť nemohla, lebo už masť nepenila, t. z. že škvarky sa už netopili, aj ružové boli, tak by boli zhoreli, ak by som ich bola dlhšie nechala. Mne len nejde to do hlavy, že na farme, odkiaľ som mala slaninu, robia aj masť. Zatiaľ som od nich nemala, videla ju však, tekutá nebola. Teraz, keď som chcela kúpiť, nemali, tak som zavolala na farmu šéfa, či by mi nemohol slaninu poslať. Je veľmi milý a vychádza v ústrety. Chodia ku nám raz týždenne, majú kvalitné mäso z vlastného chovu a vynikajúce výrobky. Ja som párky nejedla roky, o špekačkách ani nehovorím. Oni majú bez jedného gramu múky, nedovolili by si s rizikom ciliatikom predávať. Párky sú so 70% podielom mäsa, až ti príde zvláštne, ako chrupú pod zubami a neprasknú, lebo nie je v nich voda, múka a tuku málo. A tak je to to aj s ďalšími výrobkami. Ich údená, skôr sušená šunka mi chutí viac ako prosciutto. Majú však zvláštne ceny, napr. spomínaná šunka 8 €, dtto cena údeného pliecka.
Jej, ale som sa rozpísala, to bude tým, že nám vypli tak teplú, ako aj studenú vodu. Neviem robiť nič, čo som mala v pláne.
Vrátim sa späť, k mojej masti.
Dáši, myslíš, že by som mala skúsiť čistú masť, myslím bez škvariek, ešte raz dať spražiť? Mám trochu obavy, aby nezhorela.
buchač
Juri, ja som fakt dosť pražila, viac sa nedalo, bola by zhorela. Netopila som prvýkrát, stalo sa mi to len 2x. Ty čo na to hovoríš, skúsiť ešte raz už len čistú masť ešte trochu prepražiť?
Fakt mi nejde do hlavy, že z takej istej slaniny ju oni majú tuhú. Neviem síce, či úplne, určite sa im však neliala ako mne. Neviem, či mi v špajzi taká tekutá vydrží, ide teplo. Tiež som toho nemusela až toľko robiť, 5,5 kg.