Dáša_ marína prosím ťa, ty máš kvások žo žitnej múky? lebo už som prešla snáď všetky obchody v okolí a nemôžem to nikde kúpiť. Ospravedlňujem sa, viem, že si o tom písala, ale vo vysokom daňovom čase nestíham čítať dozadu
Dáška, mám svoj. Živý kvások sa nedá kúpiť, iba ak by ti dal nejaký pekár alebo niekto z tvojho okolia, veď stačí jedna, dve kávové lyžičky, už len párkrát nakrmiť, piecť a nezabudnúť si trošku z kvásku nechať na ďalšie pečenie.
TU vraj mávajú sušený pod názvom Sauerteig, len som o tom niekde čítala. Musíš ho však naštartovať,viackrát prikrmiť. Radšej si vykrm sama z ražnej múky a vody. Pre začiatok je lepšia celozrnná, lepšie sa s ňou štartuje, potom stačí prikrmovať obyčajnou ražnou hladkou. Mne sa síce prvý pokazil, pri naštartovaní sa to zvykne stať, druhý mám už 3 mesiace a je v pohode. Čím je zrelší, tým je lepší. Návod nájdeš napr.
TU ,
TU ,
TU a na mnohých ďalších stránkach.
Ak by sa ti predsa len nedarilo, vysuším zo svojho a pošlem ti.