Borsc, jeden poriadny poctivy borsc! Aj s prilohami! Tak!
Takze borsc zacneme robit asi tak tyzden dopredu. Vezmeme 1,2 kg cvikly, osupeme, postruhame, rozdelime napoly a dame do dvoch flias od uhoriek (tie velke z Lidla) a zalejeme prevarenou a vychladnutou vodou s asi 3% salinitou (do kazdej asi tak 800 ml). Dame na teple miesto a kvasime ako uhorky. Pretoze pravy borsc sa robi takto!
Den pred varenim namocime asi 350 g maslovej fazule (dostat presne taky balik).
Ked uz mame kyslu cviklovu stavu plnu prospesnych bakterii, vitaminov, mineralov a inych neduhov, uvarime z asi 0,7-0,8 kg hovadzieho klasicky vyvar. Vsetko okrem masa a mrkvy vyhodime, maso pokrajame na kocky, mrkvu nadrobno napr. a vratime to do polievky spolu s fazulou, jednou malou hlavkou bielej kapusty, ktoru sme zbavili tej tvrdej stonky, prekrojili na stvrte a kazdu tenko nakrajali, a tiez nejakymi nakrajanymi zrelymi paradajkami (ja som pouzil zavarane a teraz aj tak ine nie su), povedzme 300-500 gramov? Varime, kym fazula nezmakne. Kym sa to vari, dame upiect asi styri cvikly zabalene v alobale. Tie potom osupeme, postruhame a pridame do polievky. Nakoniec este zlejeme tu kyslu cviklovu stavu a pridame ju do polievky podla chuti (vyjde to na cca. jeden liter). Uplne na zaver pridame este stedre mnozstvo posekaneho kopru a dochutime solou a ciernym korenim. Idealne nechame cez noc postat.
Rucim za to, ze toto je vynikajuci borsc. Este hadam zopar tipov. Cvikla pri kvaseni nechyti plesen, ak do hrdla velkej flase date este akurat pasujuci pohar, flasu ci misku naplnenu vodou, ktorou potom mozete podla potreby cviklu dolievat (chlor sa zatial vypari). Ak pouzijete misku, cast cvikle, ktora vyplava na povrch, moze zoxidovat a bude taka hneda. Vobec to nevadi. A toho vyvaru treba urobit max. dva litre, lebo tam musite este vopchat vela veci, takze s tym pocitajte. Tiez pred pridanim kvasu by mala byt polievka husta skoro ako privarok, kedze ten zhruba liter kvasu ju dost rozriedi.
Pokial ide o tu vykvasenu cviklu, do tejto polievky nejde, ale mozete ju zjest len tak alebo z nej nieco vymysliet.
Prilohy mozu byt rozne, hoci aj tmavy chlieb. Ja som mal kusok tej hubovo-kapustovej plnky, z ktorej som robil nedavno pirohy, takze som tym naplnil listkove cesto. Okrem toho som na slaninke a cibulke s trochou dubakov uvaril pohankovu kasu. Druhy chod vobec netreba, toto je poriadne syte.