Zavrieť

Porady

Minimálny príspevok zamestnávateľa na stravné lístky

V zákonoch som našla iba stanovénú maximálnu hranicu príspevku na stravný lístok zamestnávateľom pre zamestnanca (minim.55% z hodnoty stravnej jednotky,ale maximálne z hodnoty z 80,- Sk, t.j. 44,-Sk), ale nikde som nenašla, koľko je minimálne v Sk povinný zamestnávateľ prispieť na staravný lístok zamestnancovi. (zametnávateľ nemá možnosť zabezpečiť stravovanie zamestnancom z dôvodu jeho výrobného procesu a preto poskytuje jedálne kupóny "Cheque dejeuner").
Viete mi poradiť v tomto probléme?
Ďakujem!
Miroslava U.
Usporiadat
Paula Paula

Paula je offline (nepripojený) Paula

Myslím, že už sme ohľadom lístkov vďaka poradenstvu aspoň trocha orientovaní, ale problém má chudák Žofka s diskrimináciou. Ak môžem poradiť: mám prípad, kde sa nakupujú lístky do cudzej jedálne za 64,71 + DPH aj Gastro za 80,- (DPH len za službu). Aby sa zamestnancom predávali za rovnakú cenu (32,-), riešim to príspevkom zo sociálneho fondu, na jedny viac, na jedny menej.
0 0
vladan vladan

vladan je offline (nepripojený) vladan

žena, a ešte raz ŽENA!!! (aj keď môj nick o tom nevypovedá) ...viac
Paula, nechcem ťa nahnevať, ale aj v zákone o sociálnom fonde sa hovorí o rovnakom príspevku pre každého zamestnanca. Ja konkrétne to riešim tak, že príspevok zo sociálneho fondu mám rovnaký ale lístky a gastráče predávam za inú cenu (konkrétne okres X a okres Y). V X majú zamestnanci zabezpečený dovoz stravy (teplú polievku, teplé hlavné jedlo a nápoj) za napr. predajnú cenu 7,- Sk (cena lístka bez DPH je 50,- Sk)a v X majú zamestnanci gastráče za napr. predajnú cenu 17,50 Sk (hodnota kupónov 80,- Sk).
Ono o diskriminácii je ťažko hovoriť, lebo zamestnávateľ urobil maximum pre zamestnancov, niekto to je ľahké zabezpečiť stravu ako donášku (teda teplé jedlo), ale na niektorých miestach by to bolo možno drahšie, resp. ťažšie (čiže dáva gastráče). Zdôvodniť pred kontrolou by sa dalo to, že jednotliví zamestnanci sa nachádzajú v iných okresoch, kde možno aj kúpyschopnosť obyvateľstva je odlišná, teda aj ceny jedál. Tak sa mi marí, že som niekde čítala príspevok, že sa to dá takto odôvodniť, pretože napr. v meste X sú ceny 3izbových bytov za 900 000,- a v meste Y je cena 3izbového bytu 300 000,-. Tak keď už toto nie je do očí bijúci rozdiel v kúpyschopnosti, tak ja neviem :-(((
Želám pekný deň
0 0
Hlinkovx Hlinkovx

Hlinkovx je offline (nepripojený) Hlinkovx

ta som to ja :-)
Vladi...
ten jeden byt 3 - izbový za 300 000,- chcem aj ja...
Však ty ma chápeš, ako som to myslela, že?!
0 0
Paula Paula

Paula je offline (nepripojený) Paula

Vladan, u nás je to tak, že máme dve pracoviská a pracovníci sa na nich striedajú. Mne je nahlásené, koľko dní kto použil DPH-čkových lístkov, zvyšok prac.dní im doplním Gastro-lístkami. Viem, že je to iný prípad ako má Žofka (rôzne mestá), len som chcela v príspevku nazačiť, že zamestnanec môže mať rovnakú cenu za lístok - ňou spomínaná diskriminácia. Mimochodom najviac dotujem zo SF práve DPH len preto, aby zamestnanci platili rovnako. Ak by som toľko zadotovala aj Gastro-lístky, boli by lacnejšie.......a som v pasci......načisto.......
0 0
vladan vladan

vladan je offline (nepripojený) vladan

žena, a ešte raz ŽENA!!! (aj keď môj nick o tom nevypovedá) ...viac
Hlinkovx
Vladi...
ten jeden byt 3 - izbový za 300 000,- chcem aj ja...
Však ty ma chápeš, ako som to myslela, že?!
Silvi, ja tú cenu mám z inzerátu a to konkrétne byt v Trebišove :-)))
Ešte chceš?
0 0
Hlinkovx Hlinkovx

Hlinkovx je offline (nepripojený) Hlinkovx

ta som to ja :-)
Ta nie... ja som stredoslovák. aj keď Prievidza nie je nič moc...to asi v Trebišove nikto nechce bývať...
0 0
Natka Natka

Natka je offline (nepripojený) Natka

Myslíte, že som nič neporušila, keď zamestnancom neprispievam na gastrolístky zo sociálneho fondu? Soc. fond každoročne v januári dávam zamestnancom do mzdy každému min. 80% z celkovej sumy koľko kto tvoril. Dávam to, ako čerpanie soc. fondu najviac 2 000,- Sk, samozrejme zdaním.
0 0
estim estim

estim

Existuje nejaké usmernenie alebo metodický pokyn k tomu, že môžme prispievať 55% z 80,- Sk, aj keď stravný lístok má hodnotu len 40,- Sk?
My sme doteraz prispievali len 55% z hodnoty stravného lístku. Šéfstvo by bolo ochotné prispieť aj viac, ale chce, abo som to podložila nejakým záväzným usmernením, alebo metodickým pokynom, lebo podľa ich výkladu zákona je nárok len 55% z hodnoty poskytnutého stravného. Vopred ďakujem.
0 0
ZuzanaA ZuzanaA

ZuzanaA je offline (nepripojený) ZuzanaA

Estim, dočítaš sa o tom v Zákonníku práce par. 152 ods. 3, kde sa píše, že môžeš prispievať najmenej 55 % z ceny jedla a najviac vo výške 55 % stravného poskytovaného pri prac. ceste v trvaní 5 - 12 hod., t. j.momentálne tých 80 SK. Takže vo vašom prípade, môžu mať vaši zamestnanci stravu úplne za darmo a vy ju budete mať celú v nákladoch.
0 0
estim estim

estim

ZuzanaA to som sa tam dočítala, ale napriek tomu názor vedenia je taký, že "a najviac vo výške 55% stravného poskytovaného pri pracovnej ceste..." je možné uplatniť len vtedy, ak hotnota poskytnutého strvného lístku je 80,- Sk. :-(
0 0
ZuzanaA ZuzanaA

ZuzanaA je offline (nepripojený) ZuzanaA

No, Estim, tak tvoje vedenie má asi dlhé vedenie. Píšeš, že aj by chceli viac prispieť, a pri tom to podľa mňa nechcú pochopiť. Skús im dať prečítať túto diskusiu, možno to pomôže. A odkaz odo mňa - náš lístok stojí 60 Sk a z toho nám zamestnávateľ prepláca 44 Sk. T. j. 55% z 80 a nie z 60 Sk.
0 0
juko juko

juko je offline (nepripojený) juko

štátny zamestnanec
Natka,

ja to robím obdobne, ale soc.fond rozpúšťam v decembri. Ale na výplatnej listine mám napísané, že je to v zmysle zákona o čerpaní soc.fondu a mám tam uvedené %, koľko čoho na čo sa použije. Zatiaľ to nik nenapadol.
0 0
Viki Viki

Viki je offline (nepripojený) Viki

žena
vladan
môžeš uhradiť plnú cenu a hneď "zabiješ jednou ranou dve muchy". budeš si môcť dať do nákladov "o niečo" viac (teda 43,- Sk za lístok) a zamestnanci ťa vybozkajú, že nemusia za lístky doplacať ani korunku :-)
Neporušíš tým nič (pretože dodržuješ literu zákona - max. 44,- Sk), len urobíš dobre sebe (ako firme) a takisto zamestnancom. Aj ja chcem takého zamestnávateľa :-)
Pekný deň
Ten 43 korunový lístok je kúpený u platcu či neplatcu DPH?
Zamestnanec nebude platiť nič len v prípade nákupu lístkov od neplatcu - čo školská jedáleň asi je.
V prípade, že lístok je 43 + DPH vtedy zamestnanec zaplatí DPH?
V prípade keby ten lístok bol s DPH tak do nákladov môžem dať len 36,10 a zvyšok (DPH) zaplatí zamestnanec?
Uvažujem správne?
0 0
H.B. H.B.

H.B. je offline (nepripojený) H.B.

Milá Petra. Dúfam, že ti pomôže toto vyjadrenie z jednej právnej poradne:

GASTROLÍSTOK A 55 % LIMIT NA STRAVNÉ



Sme spoločnosť s ručením obmedzeným, ktorá nemá vlastnú jedáleň. Stravu svojim


</PRE>

zamestnancom zabezpečujeme v cudzom stravovacom zariadení. Potrebovali by sme vedieť,


</PRE>

akú sumu si môžeme dať do nákladov zo straveniek. Cena lístka je 58 Sk bez DPH. Môžeme


</PRE>

si dať 55 % z hodnoty jedla, teda z 58 Sk alebo 55 % zo stravného pri služobných cestách,


</PRE>

teda z 80 Sk? Je to dosť veľký rozdiel, či si dáme do nákladov z jedného lístka 31,90 Sk alebo


</PRE>

44 Sk. Aj pre zamestnancov je to podstatné. Vychádza nám, že budú mať lístky buď po 24 Sk alebo 36 Sk.


</PRE>


Žiaden právny predpis nestanovuje minimálnu hodnotu stravného lístka. </PRE>

Podľa § 152 ods. 1 Zákonníka práce je zamestnávateľ povinný zabezpečovať zamestnancom stravovanie priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti. Zabezpečením stravovania sa rozumie podávanie jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja denne. V praxi zamestnávatelia túto povinnosť najčastejšie plnia cez stravné lístky (tzv. gastro lístky). Podľa § 152 ods. 3 Zákonníka práce zamestnávateľ prispieva na stravovanie zamestnancov vo výške najmenej 55 % z ceny jedla, najviac však na každé jedlo do limitu 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín. <O:p></O:p>

Podľa opatrenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR č. 467/2003 Z.z. o sumách stravného sú v súčasnosti tieto tzv. diéty pre časové pásmo 5-12 hodín vyčíslené na 80 Sk. Limit 55 % z 80 Sk je 44 Sk. Zamestnávateľ je teda povinný v súčasnosti prispievať na stravné zamestnancom najmenej vo výške 55 % z ceny jedla a najviac do výšky 44 Sk. Ak teda Váš stravný lístok stojí 58 Sk, ste povinný naň zamestnancovi prispieť najmenej 31,90 Sk a najviac 44 Sk. Zvyšok si zamestnanec doplatí zo svojho. Rozhodnutie o konkrétnej výške príspevku závisí na Vás ako zamestnávateľovi a na Vašej podnikovej sociálnej politike. Aby bol príspevok daňovo uznateľný, musí sa však pohybovať medzi týmito dvomi mantinelmi. <O:p></O:p>
Naposledy upravil H.B. : 25.11.04 at 05:54
0 0
vladan vladan

vladan je offline (nepripojený) vladan

žena, a ešte raz ŽENA!!! (aj keď môj nick o tom nevypovedá) ...viac
Viki
V prípade, že lístok je 43 + DPH vtedy zamestnanec zaplatí DPH?
V prípade keby ten lístok bol s DPH tak do nákladov môžem dať len 36,10 a zvyšok (DPH) zaplatí zamestnanec?Uvažujem správne?
áno Viki, uvažuješ správne, príspevok zamestnávateľa sa počíta zo sumy bez DPH (teda zo základu dane), t.j. ak by bol stravný lístok kupovaný s DPH, tak DPH musí zamestnanec zaplatiť.
0 0
Hlinkovx Hlinkovx

Hlinkovx je offline (nepripojený) Hlinkovx

ta som to ja :-)
Viki
Ten 43 korunový lístok je kúpený u platcu či neplatcu DPH?
Zamestnanec nebude platiť nič len v prípade nákupu lístkov od neplatcu - čo školská jedáleň asi je.
V prípade, že lístok je 43 + DPH vtedy zamestnanec zaplatí DPH?
V prípade keby ten lístok bol s DPH tak do nákladov môžem dať len 36,10 a zvyšok (DPH) zaplatí zamestnanec?
Uvažujem správne?
Áno..Viki..ten lístok má hodnotu 43 ,- Sk...je nakúpený v školskej jedálni...a tá nie je platcom DPH..
takže zamestnanci neplatia vôbec nič za stravu..
keďže máme všetci minimálne mzdy...tak aspoň takouto formou sa to snažíme kompenzovať
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať