http://www.pluska.sk/dobre-jedlo/cla...tny-salat.html
Starodávny pikantný šalát
pre 4 osoby
Potrebujeme:
-500 g nových alebo šalátových zemiakov
-400 g cvikly
-1 malú cibuľu
-2 natvrdo uvarené vajcia
-200 ml majonézy
-100 ml kyslej smotany
-1 strúčik cesnaku
-nastrúhanú kôru a šťavu z polovice citróna
-1 PL nasekanej petržlenovej vňate
-soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Zemiaky so šupkou a očistenú cviklu uvaríme do mäkka a necháme vychladnúť. Zemiaky ošúpeme a spolu s cviklou pokrájame na veľké kocky. Cibuľu pokrájame nadrobno a v šalátovej mise zmiešame so zemiakmi a s cviklou. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
2. Vajcia olúpeme, vyberieme žĺtky a odložíme ich na neskôr. Majonézu zmiešame s kyslou smotanou a primiešame posekané bielky. V malej miske zmiešame rozotretý cesnak s citrónovou šťavou a kôrou a zamiešame do majonézy.
3. Majonézovú zmes spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou vmiešame do šalátu. Na šalát prepasírujeme žĺtky a všetko ozdobíme zvyšnou petržlenovou vňaťou. Podávame dobre vychladené.
Náš tip: Namiesto surovej cvikly môžete použiť sterilizovanú, ktorú pred pridaním do šalátu preceďte a nechajte dobre odkvapkať.