Je už pomerne veľká časť obyvateľstva, ktorá na dopeky nie je zvedavá. Žiadny začiatok nie je jednoduchý, ale za úsilie to stojí. Nevziať si sen a dokázať si, že to človek dokáže.
Uvediem na príklad iba jednu pekáreň, netuším , koľko ich je na Slovensku.
Tiež im určite trvalo, kým sa rozbehli, sama od nich príležitostne kupujem chlieb, ak si sama doma nenapečiem.
A dobre si všimnite, akú časť Slovenska už majú podchytenú. Keby neboli zaujímaví, tak by sa im tak nedarilo. Podstata je, vvždy sa aspoň z časti líšiť plus klasika.
http://www.biopekaren.sk/uvod.php
Je fakt, že sú pri Bratislve, že ľudia z nových satelitných obcí k nim nemajú ďaleko a sú solventnejší. To je veľká výhoda. Záleží i na vašej lokalite, kde žijete a chcete otvoriť svoju pekáreň.
Ja si napr. z detstva pamätám, ako mama zarobila cesto na chlieb, dala do chlebového podlhovastého prúteného chlebového košíka a brat ho niesol vpredu na riadidlách bicykla do neďalekej obce pri meste do pekárne iba upiecť. To bolo už riadne po 48.r. a táto činnosť fungovala. Doma sme mali elektrický normálny sporák, dnes sú domáce pekárničky, ale mame zrejme išlo o tú originál dedinskú pec. O pár hodín sa išlo pre chlieb späť. Dnes by to bol možno časový luxus, ale popri dnešnej doprave žiadny problém. A na dedine už vôbec.
Nemyslite iba lokálne. Urobte vzorky výrobkov, poprezentujte ich po svojom i širšom okolí, i stravovacích zariadeniach. Každý pokus stojí zato.
Netreba sa nechať odradiť.
Napr. údajne celozrnný chlieb pečie na Slovensku iba Slatinská pekáreň, píše o ňom aj Dr. Bukovský na svojej strínke
www.akv.sk. Dostať ho u nás v Tescu. A to je už čo povedať, že ho práve Tesco predáva.
Záporné odrádzajúce odpovede si nevšímaj. Západné krajiny sú samá regionálna potravina a výrobok, u nás západniarske dopeky. To sme dopadli.
Držím vám palce.
A o nejaký čas dajte vedieť,že už pečiete a darí sa vám.