Konzumáciou klasického pečiva vyrobeného z droždia sa narúša rovnováha črevnej mikroflóry v prospech kvasiniek a plesní, ktoré v kombinácii s nevhodnou stravou narúšajú rovnováhu trávenia a aj celého organizmu. Dôsledkom je prekyslenie organizmu (premnoženie kvasiniek a plesní), čo spôsobuje veľmi časté ochorenia na kandidózu. Kvasinky produkujú toxické látky, ktoré spôsobujú alergie, autoimunitné ochorenia, zápaly a poškodenia tkanív orgánov.
Kváskový chlieb je naopak jednoznačne zdraviu prospešný. Jeho konzumácia podporuje zdravú črevnú mikroflóru a zabraňuje premnoženiu zdraviu škodlivých mikroorganizmov. Probiotické kultúry posilňujú imunitu, zlepšujú peristaltiku čriev a predchádzajú zápche. Dlhá doba fermentácie, počas ktorej sa bielkoviny rozkladajú na aminokyseliny, spôsobuje že chlieb je ľahko stráviteľný. A až po takto dlhej fermentácii dokáže človek využiť mnoho minerálnych látok obsiahnutých v múke. Vďaka kvásku sa v ceste nachádzajú aj aminokyseliny, ktoré si ľudské telo nedokáže samo vyrobiť a neboli obsiahnuté ani v pôvodnom zrne. Kváskový chlieb čistí krv, je zvlášť vhodný pre ľudí trpiacich akné, v tele sa nevytvárajú podmienky pre vznik kožných chorôb a mykóz a je prospešný nervovému systému. Napomáha chrániť organizmus pred rakovinou hrubého čreva a konečníka. Pečivo vyrobené z kvásku je cenným zdrojom vitamínov, najmä niacinu a ryboflavinu, ktoré sú hybnou silou mnohých životných procesov. Kyselina mliečna, ktorá sa tvorí pri kvasení, vytvára typickú chlebovú arómu a prirodzene chlieb konzervuje.
http://kvaskovy-chlieb.meu.zoznam.sk/
Doplním, že mnoho výrobcov kváskového chleba a pečiva pridáva aj okrem kvásku, podiel droždia, za účelom riadenia procesu kvasenia a napriek tomu vydávajú tento chlieb za "kváskový". Najlepšie je, keď si vypestujete doma kvások zo žitnej múky, a vody, alebo zakúpite sušený v DM-ku a budete si doma piecť sami kváskový chlieb a pečivo. Je to síce náročné na čas, ale výsledky sa dostavia. Na internete je veľa receptov na prípravu žitného kvásku a receptov na pečenie chleba a pečiva, bez použitia droždia, napr. írsky chlieb, kde sa požíva sóda.
Samozrejme treba zmeniť stravovacie návyky, ako je napísané v príspevkoch.
Napokon, nič nejde samo od seba, treba obetovať čas a začať sa zdravšie stravovať.
Informácie k uvedenej problematike sú uvedené v priloženom linku.
http://primar.sme.sk/c/4116539/zdrav...ora-posvy.html http://www.zdravie.sk/choroba/199/bakterialna-vaginoza http://www.zzz.sk/?diskusia=24764