V sedemdesiatych aj osemdesiatych rokoch som chodila veľmi často do Budapešti na nákupy s manželom, alebo ma brala švagriná s podnikovým busom (chodili mesačne), alebo s divadlom (tí tiež chodili pravidelne). Pretože tu sa obliecť bol problém, vtedy si Maďarsko nabralo pôžičky a v obchodoch mali všetko, pomaly nebol rozdiel medzi nimi a Viedňou, Praha asi o tretinu za nimi a ponechali si drobných súkromníkov, takže kabelky a topánky a všetko ostatné kúpil človek behom jedného dňa za pár hodín a nie ako tu za dva mesiace permanentného chodenia po obchodoch.
Raz švagriná hod. pred odchodom busu, poďme sa niekam najesť, nevydržím. Veď vieš po HU. To bolo na Rákoczi ut. Priniesli nám jedálne lístky iba v HU a teraz čo si vybrať?
Kifli, kenír, hús, tei, leves, kukorica (píš ako počuješ) a pod., potom veľká diera. Keď sa vrátil čašník, vravím so šarmom - valamit jó. A dočkali sme sa. Misa pre dvoch, kde bolo všetko! Všetkým trom nám zasvietli oči, všetkým od spokojnosti, tak som srdečne poďakovala. Inak ja fakt milujem HU kuchyňu. Po rokoch ma vzala kamoška, Maďarka do takej menšej reštaurácie, že na niečo dobré. Zašli sme za roh tej istej ulice. Objednala pečené z kysnutého cesta ploské bochníčky, plnené tuším údeným mäsom, možno aj zmeskou. To je pre mňa doteraz nezabudnuteľná cvhuť. Určite to poznáte, niečo bude na ten spôsob určite aj v SK kuchyni, možno kapustníky, bryndzovníky. Ale mama toto nemala v repertoári. To na margo Misoftovho príspevku.
Na materskej som si kúpila HU pre samoukov. 2 diely. :-)