horvatm
...Clovek nie je masozravec. LEn sa nim naucil byt v tazkych podmienkach ked nebolo co jest v davnych dobach a v dobach nudze, teraz sa meso hromadne je niekolko krat denne, potom sa cudujeme ze kolko rakoviny rocne narasta..... Pekny vecer...
Podľa mňa bol človek skôr mäsožravcom ako bylinožravcom a všežravcom. Dôkazom sú aj štúdie o krvných skupinách, kde skupina 0 je najstaršou skupinou, ktorá sa živila pred 50000 rokmi výlučne mäsom.
Nikomu nebudem brať životnú filozófiu stravovania. Ale keby som ja svojmu mužovi dávala denne na tanier surovú stravu v podobe ovocia a zeleniny a rôznych napučaných jadier, pomletých jadier...no neviem neviem, čo by mi povedal- pracuje fyzicky.
Pre mňa je vyvážená strava veľa ovocia a zeleniny, chlieb i pečivo, cukor i med, bôčik i ryby, rezne aj slanina, kyslá kapusta i strukoviny, mlieko i syry... Ale popritom treba zo seba vydať aj patričnú energiu.
Nehovorím, že to mäso musí byť každý deň na tanieri.
Ľudia kedysi žili z toho, čo si dochovali a dopestovali. V zime žili na slanine, zemiakoch, kyslej kapuste, jabĺčkach a koreňovej zelenine a boli zdraví. Podľa mňa vtedy bola najvyváženejšia strava, vyváženejšia už hádam ani nemohla byť. Ale bola to zelenina dopestovaná na kravskom hnoji, sliepočky hrabali na záhumní od svitu do mrku, prasiatka boli krmené iným, než dnes a krávky sa pásli na lúkach...
No ja, aby som ohrdla takou husacou pečienkou v lokši
![EEK!](https://www.porada.sk/images/smilies/eek.gif)
? Alebo dobrým rezňom? Ľúbime doma aj zeleninové šaláty, prívarky...jednoducho všetko. Pre mňa a moju rodinu je toto vyvážená strava, jesť všetko, ale s mierou a hýbať sa. Nikomu túto filozófiu nebudem vnucovať, ale vegetriánom a tobôž vegánom by som sa vlastnou vôľou nestala. Túto variantu beriem len ako procedúru na odľahčenie, respektíve dočasnú očistu organizmu.