bjuty smis
jar88
bjuty smis
taiko
bjuty smis
taiko
bjuty smis
počuj, porazený...
ešte experimentuješ s domácim šunkovarom ?
hej, preço? Mam ten hlinikovy, ale teraz zhanam nerezovy
ne, ja som kúpil silikonový , či nemáš nejaký špeci recept
![Smile](https://www.porada.sk/images/smilies/smile.gif)
)
vies co nijaky speci recept nemam, len to co som ponachadzal kadetade a experimentujem. Rozne masa, miesto cukru med, alebo javorovy sirup, kadejake bylinky (napr salvia bola super). A nepouzivam rychlosol.
zafarbí sa do ružova bez rýchlosoli ?
v recepte od výrobcu je na 1 kg masa 18 g soli a len 2 ( alebo 4?? ) g rýchlosoli...
Veľa ľudí odmieta rýchlosol, lebo sú presvedčení o jej škodlivosti, ale bez nej sa to dobre urobiť nedá. Najpodstatnejšie je, aby bolo mäso dobre naložené, premiesené a dostatočne uležané. Veľmi podstatná je teplota, dostatočne dlhá doba a čo najmenší obsah vzduchu (vzduchové bublinky). Preto sa naložené mäso zaťažuje. Pochutiny - koreniny a bylinky sú druhoradé - každý podľa svojej chuti.
PS
so soľou to nepreháňať! Soľ v šunke zabíja chuť. Rovnako aj bylinky. Veď šunka sa nikdy neje samotná. Skoro vždy s niečim, čo podporuje jej špecifickú a originálnu chuť.
ps2
dobré je mať v mäse a aj okolo svaloviny čo najmenej tuku
čím menej, tým lepšie
súhlas....ešte aj tak je jej tam len 4 g z 22....
mám ho asi 2mesiace.....doteraz som robil z masa z doma chovanej svine z mrazáka, čo každý rok kupujem...
raz som spravil zo stehna kupeného v kauflande v tých ich krabicách, purland, či ako...
ten rozdiel bol strašný......
Myslím, že to nebolo tým, že bolo z Kauflandu (purland), ale skôr zlým výberom. No a ak prejde mäso zmrazením, už je vhodné na vieš čo.
Skús sa poriadne pozrieť na to mäso v Kauflande. Dobre si ho popozeraj - čo najviac kusov (balení) a skús zbadať (nájsť) nejaké rozdiely. Myslím, čím viac balení tým lepšie - aj 20 kusov. Mäso zo starého, staršieho kusu je iné. Tiež menší kus svalu a väčší kus toho istého svalu z prasnice a kanca je iný. Aj vytečené mäso a čerstvé je iné už na pohľad. No a na chuť a konzistenciu je to nebe a dudy.
-----------------------------------------------
Ak máš možnosť kúpiť čerstvé a domáce, tiež je to iné. To treba pred údením a aj na šunku nechať odležať a naložiť do pácu, alebo aspoň do soli. Týždeň - dva a až potom sa o niečo pokúšať. Jasné že solené po odležaní treba umyť vodou.
---------------------------------------------
No s s tou soľou treba dodržať tých sponínaných 22g, alebo aspoň 18g.