Bola som na školení a tam lektor hovoril, že sa musia časovo rozlíšiť aj vydané stravovacie poukážky nasledovne. Príklad) Zamestnávateľ vydal zamestnancom na začiatku mesiaca december stravovacie poukážky napr. v počte 50 ks (3 €/ 1 ks). Účtovanie bude nasledovné:
a) 55 % príspevok zamestnávateľa 82,50 € 527/213
b) sociálny fond (0,15 € / 1ks) 7,50 € 472/213
c) pohľadávka - zamestnanec 42,00 € 335/213
d) pohľadávka - konateľ 18,00 € 355/213.
Zamestnanci čerpali počas decembra celkom 5 dní dovolenky. Potom bude zamestnávateľ účtovať nasledovne (nebude zrážať zamestnancom stravovacie poukážky vydané nad rámec zákona):
- pohľadávka voči zamestnancom za 5 ks SP pridelených nad rámec zákona:
a) 55 % príspevok zamestnávateľa 8,25 € 381/527
b) sociálny fond (0,15 € / 1ks) 0,75 € 335/472.
V prípade, že by sa spoločnosť rozhodla, že bude zrážať zamestnancom stravovacie poukážky vydané nad rámec zákona, účtovanie bude nasledovné:
- pohľadávka voči zamestnancom za 5 ks SP pridelených nad rámec zákona:
a) 55 % príspevok zamestnávateľa 8,25 € 335/527
b) sociálny fond (0,15 € / 1ks) 0,75 € 335/472.
- zrážka z miezd za SP vydané nad rámec zákona:
a) 9 € 331/335.
Aké máte skúsenosti s vydávaním a účtovaním stravných poukážok (jedálnych kupónov)? My vydávame na základe počtu pracovných dní v danom mesiaci a ponížime o vyčerpané dovolenky, nemocenské ... minulého mesiaca. Alebo by sme to mali zohľadniť už v mesiaci, ktorého sa to týka?