Marína
Vlasti, prosím, nenapíšeš nám ako robíš marhuľové knedle? Ako kuchárku(a nielen) Ťa ozaj uznávam. Ďakujem. Evička,
toto je rozpis pre cca 8 ľudí, ktoré robievam ja:
1 kg uvarených zemiakov v šupke, obielim, postrúham, pridám 1/2 kg tvarohu, 2 vajíčka, a asi 1 kg hrubej múky. vypracujem cesto, ak je riedke, pridávam nie múku, ale trošku krupice, ak je tuhé rozriedim ešte predtým troškou, ale skutočne len troškou letného mlieka. Cesto nechám odpočinúť prikryté miskou. Potom vyváľkam na pomúčenej doske ( inak privítala by som ak má niekto možnosť mi zohnať podložku na váľkanie cesta od Tuperware ), radlíkom si urobím kocky, vykôstkované marhule zabalím do cesta a urobím guľky. Ukladám si ich na pomúčené tácky, varím v osolenej vode. kým mi nevyplávajú na povrch, ale nie pri prudkom vare, vkladám ich tam opatrne, aby sa nerozbili. Po uvarení vyberám dierkovanou varechou a keď vkladám do misy, každú vrstvu polejem roztopeným maslom a posypem orechami, ktoré nasucho opražím, ale opatrne, aby neprihoreli, lebo zhorknú. Ale masla dám "poctivo", nešetrím, aby neboli dávivé! Varím vo veľkom hrnci na viac dávok. Kto môže, posype si ešte práškovým cukrom. Ja ich milujem posypané čerstvým tvarohom.
A ešte niečo, pri vaľkaní cesta stále hrubo podsýpam, aby sa nelepilo.