Oliwa
misoft
Ovocie je všetko, čo pochádza z rastliny, ktorá má semená a plody (jahoda, jablko, baklažán, tekvica, uhorka, paprika......).
Zelenina je všetko, čo tomuto nezodpovedá - takže zelenina sú korene (mrkva, petržlen, listy (šalát, kapusta, špenát), stvoly (stonky) (zeler, zázvor, kaleráb), kvetné lupene, okvetia (napr. karfiol, brokolica).
Zjednodušene: ak potravina pochádza z rastliny, ktorá má semená a plody, je to ovocie. Inak sa jedná o zeleninu.
Takže baklažán, tekvica, uhorka, paprika či rajčiny sú ovocie...
![Roll Eyes (Sarcastic)](https://www.porada.sk/images/smilies/rolleyes.gif)
![EEK!](https://www.porada.sk/images/smilies/eek.gif)
![Confused](https://www.porada.sk/images/smilies/confused.gif)
a taký uhorkovo-rajčinový šalát je vlastne ovocný?
![Smile](https://www.porada.sk/images/smilies/smile.gif)
Si predstav, že hej !!!
Avšak z vedeckého hľadiska je prekvapujúce, že veľa potravín, ktoré sú pre nás zelenininou sú vlastne ovocím!
Tak napríklad, verili by ste tomu, že fazuľa, kukurica, štipľavé papričky, hrach, baklažán, tekvica, uhorka, dyňa či paradajky, sú všetko ovocie? Z botanického hľadiska je ovocie ovocím, lebo je to plod kvitnúcich rastlín. A teda, ovocie sú vlastne plody rastliny. Takže aj orechy sú vlastne ovocie.
A čo zelenina? Botanicky povedané, zeleninou nazývame všetky iné súčasti rastliny – medzi inými listy (napr. špenát, šalát), koreň (mrkva, reďkev), stonka (zeler, zázvor) a aj kvetné lupene (brokolica, karfiol).
Takže, aby sme to zhrnuli – ak potravina pochádza z rastliny, ktorá má semená a plody, je to ovocie. Inak sa jedná o zeleninu.
Tak prečo sa potom na celom svete učíme také veci, že potraviny ako paprika, kukurica, uhorka sú zelenina? Prečo, keď nakupujeme v obchode, tak sú tieto veci v oddelení zeleniny? Vinu možno zvaliť na kulinárske tradície, podľa ktorých nerozhoduje o tom, či sa jedná o ovocie alebo zeleninu to, z akej časti rastliny daná vec pochádza, ale chuť! Podľa kulinárskej zaužívanej tradície vo všeobecnosti platí, že pokiaľ je niečo sladké, jedná sa o ovocie, zatiaľ čo zelenina je vo všeobecnosti menej sladká, ak vôbec. Navyše, ovocie podľa tejto metriky skôr slúži ako súčasť dezertu a zelenina je častokrát súčasťou skôr hlavného jedla.
Veda robí systém klasifikácie ovocia a zeleniny jednoznačný, zatiaľ čo kulinársky systém klasifikácie je viac prirodzený, avšak často krát zavádzajúci pri určení, čo je zelenina a čo ovocie. Nečudo preto, že napríklad v takom Francúzsku sa paradajka vo všeobecnosti považuje za ovocie, zatiaľ čo celý svet ju pozná ako zeleninu…
http://www.coolplaneta.sk/2013/09/ak...m-a-zeleninou/
P.S.:
Pritom je to také jednoduché....veď každý má predsa Google....či ?