AlaNR Ahojte, začala som sa zaoberať myšlienkou kúpiť si nejakú tú fritézku. Hľadám takú s najmenším objemom, pretože sme iba dve s maminou (zatiaľ) a nechcem to nejak preháňať.
Zatiaľ som firtézu doma nemala, ani nikto v okolí, koho by som sa spýtala, preto dovoľte pár otázok:
- ak má fritéza objem cca 2,5 l, znamená to, že do nej aj musím bezpodmienečne toľko oleja naliať?
- ako dlho vydrží ten olej?
- ak je olej čistý, môžem ho aj preskladovať?
- ako je to s kvalitou fritovaných jedál? sú také, ako normálne vysmážané?
Prosím, uveďte ma do obrazu...
Diky moc!!!
Ak ma friteza objem napr 2,5 l, neznamena to, ze sa tam leje 2,5 l. (od oka vravim - asi 0,5 l). Uz davno som na nej nefritovala. Treba ratat aj s archimedovym zakonom
na teleso ponorene do kvapaliny.... Preto, ak ponoris do kosika potravinu, hladina oleja sa zvysi, plus sa bude penit, ked sa to bude vyprazat. Olej - odporucam pouzit kvalitnejsi, urceny na fritovanie. Este odporucam zabezpecit si filter na dno fritezy (neviem ci je sucastou vsetkych fritez)- ak ti tam popada struhanka, vyberies ju specialnou rúčkou na tom filtri (ked olej vychladne) a olej sa nebude dalej prepalovat. Olej sa samozrejme da pouzit aj viackrat, uvidis podla farby, dokedy bude vyzerat "zdravo"
dokonca som skusala aj fasirky a v tom istom oleji (inokedy) šišky - a cuduj sa svete - sisky na seba neprevzali fasirkovy pach. Fritovane hranolky, rezne - su fajn, v nicom sa neodlisuju od normalnych (dokonca, ak pripustim, su chrumkavejsie, jemnejsie, rovnako do zlatista upecene). Jedna davka napr. hranoliek ale nie je hotova rychlejsie ako na panvici, preto sa mi osvedcilo pouzivat fritezu pri nedelnom obede, velkych navstevach, hostinach, oslavach. Ked potrebujes viac reznov, viac hranoliek. Ak je friteza rozbehnuta
aj cas usetri. Nemam ju rada pre komplikovanu udrzbu
ak treba menit olej. bleee. (Mozno uz existuju aj fritezy, kde sa to vnutro da vybrat a umyt. Ja svoju musim chtiac-nechtiac celu ponorit do vody a pak sa susi aj pol roka
)
Tiez som pocula o teflonovej friteze "bez oleja" - iba s 3% tuku, ale to je tak vsetko co viem. a ze to nie je lacny spas.
http://www.tefal.sk/All+Products/Coo...ry/Actifry.htm
Uplne super je to na karfiol
ziadne otacanie, ziadne priharanie.
vsade upecene rovnomerne.
http://www.tefal.sk/Consumer+service...0B5AAD41005%7D
aby som nebola uplne
pouzivali sme fritol? asi tak sa vola
na tejto stranke som uz nasla rozne fritezy, aj s filtrami a vyberatelnymi nadobami