Dobrý deň.
Prispejem aj ja jedným receptom na kvasenú kapustu.
Kvasená kapusta
Na 100 kg porezanej kapusty potrebujeme:
1,6 kg soli, a až 2 kg nakrájanej cibule, korenie čierne celé, rasca celá pretlačený cesnak.
Postup :Narezanú kapustu a prísady dobre premiešame a necháme chvíľu odstáť. Potom ju dobre natlačíme do súdka asi na 80% objemu (pri kvasení zväčšuje objem). Necháme vykvasiť pri izbovej teplote asi 14 dní. Pri kvasení prebytočnú vodu nevylievame, lebo obsahuje mliečny cukor, ktorý sa kvasením premení na kyselinu mliečnu, táto konzervuje. Potom môžeme vysterilizovať, alebo ponechať v súdku, pričom dbáme, aby nebol prístup vzduchu (vodný uzáver). Zle uzatvorenie spôsobí splesnivenie, alebo zmäknutie kapusty.
Na menšie množstvo si treba vypočítať jednotlivé prísady podľa skutočného množstva narezanej kapusty.
Dobrú chuť!