Zavrieť

Porady

Účtovanie strav. lístkov

Dobrý deň poraďáci,
moja predchodkyňa - účtovníčka účtovala stravné lístky takto:
obstaranie: 213/211
výdaj zamestnancom: 512/213
SL firma kupovala v NH 40,- Sk, t.j. celá suma išla do nákladov a zamestanci neprispievali nič. Aký je váš názor? Ja mám problém s výdajom na účet 512
Usporiadat
Andyke Andyke

Andyke je offline (nepripojený) Andyke

Maximálny príspevok zamestnávateľa na stravu je:
1.1.2009 - 31.3.2009 = 1,82 EUR
Od 1.4.2009= 1,98 EUR
Takže toľko môžeš dať maximum a ostatné zložky si prispôsob, keď máte nízku tvorbu SF tak poníž to ešte trochu (myslím ten príspevo zo SF na SL) a zároveň aj zamestnanci budú menej platiť.
0 0
Airam25 Airam25

Airam25 je offline (nepripojený) Airam25

Múdrosť musíš hľadať,hlúposť príde sama. ...viac
Andyke Pozri príspevok
Maximálny príspevok zamestnávateľa na stravu je:
1.1.2009 - 31.3.2009 = 1,82 EUR
Od 1.4.2009= 1,98 EUR
Takže toľko môžeš dať maximum a ostatné zložky si prispôsob, keď máte nízku tvorbu SF tak poníž to ešte trochu (myslím ten príspevo zo SF na SL) a zároveň aj zamestnanci budú menej platiť.
No ja viem,ze maximum moze byt az 1,98eur.Pochopila som to tak,ze spolu aj s prispekom zo SF by to malo byt 1,98.Pretoze vo firme je prispevok ZĽ uctovany na 527001 a SF na 527003.Ak 527001 bude v nakladoch na maxime, ako daň.uznany vydavok, kam potom pojde suma z 527003??
SF tvoria iba 6 ludia. Chcela by som to nastavit tak aby na 472 nebol zaporny rozdiel, a zamestnanci neplatili zbytocne vela,ked uz dostavaju najmensiu hodnotu SL.Vdaka za pomoc.
0 0
Andyke Andyke

Andyke je offline (nepripojený) Andyke

527001 /213 daj 1,98 €
472/213 prísp. zo SF napr. 0,13 €
335/213 pohľad.voči zamestnancom 0,59 €

Tvorba soc. fondu : 527003/472 to je tiež daňovo uznateľný náklad.
Soc.fond tvoríš z hrubých miezd zamestnancov bez náhrad.
Pozri sa na jeden mesiac , že koľko tvoríš a zisti, že keď napr.kúpite na jeden mesiac 126 lístkov x 0,13 €= 16,38 (počítala som 6x21 ks) či tvoríš SF v tejto výške.
0 0
tinka111 tinka111

tinka111 je offline (nepripojený) tinka111

Ahojte mam novu firmu, ktora zabezpecuje stravovanie zamestnancov prostrednictvom ineho stravovacieho zariadenia (vozia im obedy v obedarochň. Vyska stravnej jednotky je 2,82 Eur (2,37 zaklad + 0,45 DPH).
Predchodkyna uctovala v starom roku: prispevok zamestnavatela (55%) 1,55, uhrada zamestnancov (45%) 1,27
Ja by som chcela rozpustat SF ako prispevok na stravovanie, moze to byt takto:
zamestnavatel 1,55
SF 0,20 (SF tvoria vo vyske cca 35 Eur na mesiac a maju cca 140 obedov)
zamestnanec 1,07
Prosim poradte ci je to dobre alebo je niekde chyba. Dakujem!
0 0
JAJA11 JAJA11

JAJA11 je offline (nepripojený) JAJA11

tinka111 Pozri príspevok
Ahojte mam novu firmu, ktora zabezpecuje stravovanie zamestnancov prostrednictvom ineho stravovacieho zariadenia (vozia im obedy v obedarochň. Vyska stravnej jednotky je 2,82 Eur (2,37 zaklad + 0,45 DPH).
Predchodkyna uctovala v starom roku: prispevok zamestnavatela (55%) 1,55, uhrada zamestnancov (45%) 1,27
Ja by som chcela rozpustat SF ako prispevok na stravovanie, moze to byt takto:
zamestnavatel 1,55
SF 0,20 (SF tvoria vo vyske cca 35 Eur na mesiac a maju cca 140 obedov)
zamestnanec 1,07
Prosim poradte ci je to dobre alebo je niekde chyba. Dakujem!
No myslím, že by to malo byť správne. My sme si však upravili výšku príspevku od zamestnávateľa a SF tak, aby zamestnanec platil 1 EUR. Tak sa nám to ľahšie vyberá od zamestnancov :-)

Až teraz som si uvedomila - zamestnávateľ je platca DPH alebo nie?
0 0
tinka111 tinka111

tinka111 je offline (nepripojený) tinka111

Zamestnavatel je platca DPH. Co v tomto pripade je to zle?
A k tomu SF - keby zvysim ten prispevok na 0,27 tak by bolo asi cerpanie za rok vyssie ako tvorba :-(
Naposledy upravil tinka111 : 04.02.10 at 12:50
0 0
JAJA11 JAJA11

JAJA11 je offline (nepripojený) JAJA11

tinka111 Pozri príspevok
Zamestnavatel je platca DPH. Co v tomto pripade je to zle?
A k tomu SF - keby zvysim ten prispevok na 0,27 tak by bolo asi cerapanie sa rok vyssie ako tvorba :-(

Cena lístka sa berie bez dph - t.j. tých 2,37 EUR. Zamestnávateľ si môže dať do nákladov min. 1,30 EUR a max 1,98 EUR za 1 lístok.
Ak by ste predávali 1 lístok za 1 EUR, za lístok by sa uhradilo 0,84 EUR a 0,16 EUR by bola DPH.
Keď by som potom zobrala cenu lístka 2,37 - prípsevok zamestnanca 0,84, zostalo by na zamestnávateľa 1,53 EUR, a to je v tej tolerancii, ktorú si môže zamestnávateľ dať do nákladov. Takže by už zostalo len na vás, koľko by ste určili prídel zo SF a koľko z prostriedkov zamestnávateľa.

aby som to urobila zrozumiteľné:

100 ks lístkov je za 237 + 45,03(DPH).
237,- 213/321
45,03 343/321

140,- 527/213
84.- 335/213
13.- 472/213

Nesmiete však zabudnúť odviesť 16 EUR,- DPH zo sumy, ktorú ste vybrali od zamestnacov za lístky po 1 EUR = 100 EUR (84 + 16)

84 211/335
16 211/343
0 0
tinka111 tinka111

tinka111 je offline (nepripojený) tinka111

S tou DPH si to robim tak, ze si ju najskor uplatnim ked dojde fa od poskytovatela obedov a nasledne odvediem internym dokladom tu vybratu od zamestnancov. Takze mozem to urobit nasledovne: 0,84 zamestnanec, 1,30 zamestnavatel, 0,23 zo SF = 2,37; DPH uplatnim 0,45 a nasledne odratam 0,16.
Moze byt?
0 0
jeso jeso

jeso je offline (nepripojený) jeso

podľa PU pre podnikatelov od Ing. Cenigovej str. 570-571

Ing. Cenigová uvádza, že DPH sá má odvádzať
-aj zo zákonného príspevku na stravovanie podľa § 152 Zák.práce / daňová povinnosť z bezodplatného dodania služieb na osobnú spotrebu zamestnancov podľa § 9 ods.3 zák. o DPH
-aj z príspevku na stravovanie zo soc.fondu
0 0
JAJA11 JAJA11

JAJA11 je offline (nepripojený) JAJA11

jeso Pozri príspevok
podľa PU pre podnikatelov od Ing. Cenigovej str. 570-571

Ing. Cenigová uvádza, že DPH sá má odvádzať
-aj zo zákonného príspevku na stravovanie podľa § 152 Zák.práce / daňová povinnosť z bezodplatného dodania služieb na osobnú spotrebu zamestnancov podľa § 9 ods.3 zák. o DPH
-aj z príspevku na stravovanie zo soc.fondu
Dôležitý je dátum vydania publikácie. Takto to vysvetlovalo DR SR, kým nebol vydaný Rozsudok Súdneho dvora, ktorý vylúčil povinnosť odvádzať DPH z príspevku na stravovanie, vrátane príspevku zo SF.
0 0
jeso jeso

jeso je offline (nepripojený) jeso

publikácia vyšla máj 2009 - doplnená a aktualizovaná k 20.3.2009

môžem poprosiť kedy vyšiel Rozsudok Súdneho dvora ? zas som niečo nezachytila ?
0 0
Aljok Aljok

Aljok je offline (nepripojený) Aljok

jeso Pozri príspevok
publikácia vyšla máj 2009 - doplnená a aktualizovaná k 20.3.2009

môžem poprosiť kedy vyšiel Rozsudok Súdneho dvora ? zas som niečo nezachytila ?
Rozsudok je z r. 2005...
Pozri si napr. z novších tento metodický pokyn: http://www.drsr.sk/drsr/slovak/danov...pl222_0210.pdf

Toto je citát zo strany 5:

- ak platiteľ dane poskytuje závodné stravovanie, či už vo vlastnom závodnom zariadení alebo prostredníctvom inej osoby svojim zamestnancom za protihodnotu. Pri určení základu dane platiteľ dane (zamestnávateľ) postupuje tak, ako do 31.12.2009. Základ dane určí podľa § 22 ods. 1 zákona o DPH. Zamestnávateľ v zmysle Zákonníka práce je povinný zabezpečovať zamestnancom stravovanie. Z § 152 ods. 3 Zákonníka práce vyplýva, akou výškou prispieva sám zamestnávateľ na stravovanie. Teda cena požadovaná od zamestnancov za stravovanie je nižšia ako trhová hodnota z dôvodu, že tak stanovuje zákon. V kontexte rozsudku Európskeho súdneho dvora C-412/03 Hotel Scandic Gasabäck AB, základom dane pri dodaní tovaru alebo poskytnutí služieb uskutočnených za úhradu je protihodnota skutočne prijatá za týmto účelom zdaniteľnou osobou. Náklady, ktoré znáša samotný platiteľ dane (zamestnávateľ) v súvislosti s dodávkou jedál pre svojich zamestnancov nemôže tvoriť súčasť základu dane stravovacích služieb zamestnancov.
0 0
jeso jeso

jeso je offline (nepripojený) jeso

Aljok Pozri príspevok
Rozsudok je z r. 2005...
Pozri si napr. z novších tento metodický pokyn: http://www.drsr.sk/drsr/slovak/danov...pl222_0210.pdf

Toto je citát zo strany 5:

- ak platiteľ dane poskytuje závodné stravovanie, či už vo vlastnom závodnom zariadení alebo prostredníctvom inej osoby svojim zamestnancom za protihodnotu. Pri určení základu dane platiteľ dane (zamestnávateľ) postupuje tak, ako do 31.12.2009. Základ dane určí podľa § 22 ods. 1 zákona o DPH. Zamestnávateľ v zmysle Zákonníka práce je povinný zabezpečovať zamestnancom stravovanie. Z § 152 ods. 3 Zákonníka práce vyplýva, akou výškou prispieva sám zamestnávateľ na stravovanie. Teda cena požadovaná od zamestnancov za stravovanie je nižšia ako trhová hodnota z dôvodu, že tak stanovuje zákon. V kontexte rozsudku Európskeho súdneho dvora C-412/03 Hotel Scandic Gasabäck AB, základom dane pri dodaní tovaru alebo poskytnutí služieb uskutočnených za úhradu je protihodnota skutočne prijatá za týmto účelom zdaniteľnou osobou. Náklady, ktoré znáša samotný platiteľ dane (zamestnávateľ) v súvislosti s dodávkou jedál pre svojich zamestnancov nemôže tvoriť súčasť základu dane stravovacích služieb zamestnancov.
klobúk dolu a bodík k tomu
0 0
katulik82 katulik82

katulik82 je offline (nepripojený) katulik82

Ahojte poráďáci
môžete mi prosím poradiť. Firme A zostali stravné lístky od Vašej stravovacej a chcela by ich predať firme B. Mala by ich predať základ DPH + DPH 19 % .. aby to bola výsledná suma cena lístku a odviesť daň alebo predať bez DPH??? Vopred ďakuje
0 0
psps psps

psps je offline (nepripojený) psps

Ako mám zaúčtovať lístky na konci roku, ak zostali nejaké lístky u zamestnancov a použijú ich v nasledujúcom roku?
Lístky dávame vopred a nakoľko zamestnaci neodpracovali toľko dní, nemali na toľko lístkov nárok. Ak ich od nich nechcem pýtať naspäť, ako ich zúčtujem?
0 0
psps psps

psps je offline (nepripojený) psps

psps Pozri príspevok
Ako mám zaúčtovať lístky na konci roku, ak zostali nejaké lístky u zamestnancov a použijú ich v nasledujúcom roku?
Lístky dávame vopred a nakoľko zamestnaci neodpracovali toľko dní, nemali na toľko lístkov nárok. Ak ich od nich nechcem pýtať naspäť, ako ich zúčtujem?
Poradíte mi?
0 0
JAJA11 JAJA11

JAJA11 je offline (nepripojený) JAJA11

psps Pozri príspevok
Poradíte mi?
Neviem ako bežne účtujete tieto lístky cez rok, ale asi by to šlo ako pohľadávka 335 voči zamestnancom, oni Vám tie lístky dlžia a v tomto roku si to vysporiadate
0 0
psps psps

psps je offline (nepripojený) psps

JAJA11 Pozri príspevok
Neviem ako bežne účtujete tieto lístky cez rok, ale asi by to šlo ako pohľadávka 335 voči zamestnancom, oni Vám tie lístky dlžia a v tomto roku si to vysporiadate
Máš pravdu, to ma nenapadlo, že aj tak sa dá. Díky
0 0
Ing. Pavol Zúber Ing. Pavol Zúber

Ing. Pavol Zúber je offline (nepripojený) Ing. Pavol Zúber

Ak nekupujem stravné lístky, lebo sme reštaurácia a mám ich od zákazníkov ako tržbu, ale nemám žiadny doklad o tom že som ich prijal, lebo na mesačnej uzávierke to nie je vyčíslené a ja ich následne dávam svojim zamestnancom mám nárok si dať do nákladov 55% z lístkov? Zamestnanci mi prijatie podpisujú a 45% im stŕham zo mzdy.
0 0
lynn lynn

lynn je offline (nepripojený) lynn

Prosím o dovysvetlenie, DPH na výstupe vypočítam 19 % z toho, čo zaplatí zamestnanec? Ak napr. zamestnávateľ uhradí nejakú časť zo SF, táto nevstupuje do DZ pre výpočet DPH na výstupe? Môže byť aj krajný prípad, že celý stravný lístkok má zamestnanec zadarmo/SF je dosť vysoký/. Alebo do DZ DPH na výstupe vstupuje aj suma príspevku zo SF? Uvediem príklad:
DPH na výstupe je teoreticky z DZ, ktorý sa rovná 45 % z hodnoty str. lístka -ak by hodnota str. lístka bola 3,60 €, z toho 55 %=1,98 € zúčtujem do nákladov a 45 %=1,62 € uhradí zamestnanec. A tiež mi nie je mi jasné /ak dostanem faktúru s DPH od strav.spoločosti-t.j.nejde o gastro poukážky/, či zamestnanec uhradí túto DPH na výstupe alebo to hradí zamestnávateľ. A ak to hradí zamestnávateľ-DPH na výstupe, ako to zúčtujem-strana MD ?strana DAL 343. Neviem v tomto prípade doriešiť stranu MD.
3,60 213/321
0,68 343/321
1,98 527/213
1,00 335/213
0,62 472/213
0,31 ? / 343 /19 %dph z 1,62/
1,00 211/335
Ďakujem
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať