Vianočný keks
tento zdedeny recept je od mojej mamy a od jej mamy z Dobšinej
- velmi jednoduchy, trvanlivy a chutny keks, vykrajovany vianocnymi tvarmi, deti ho velmi oblubuju, hned sa moze jest, alebo aj neskor o mesiac
- robim vacsinou velku davku, na rozdelenie a stale je ho malo
- podla fantazie niekedy pridam do casti cesta skoricu, do casti postruhanu citronovu koru a pod.
mensia davka (vacsia davka)
500 g (700 g) hladka muka
150 g (250 g) Hera - stuhnutu postruhať
200 g (280 g) praskovy cukor
1 (2) vanilkovy cukor
3/4 (1) prasok do peciva
2 (3) zltky
7-8 (10) polievkovych lyzic mlieka
stipka soli
1.zmiesame ingrediencie, cesto nechame odstat v chladnice (podla volneho casu 30 minut, 1 hodinu, 1 den)
2.cesto vyvalkame na 3-4 mm hrubku a vykrajujeme rozne vianocne tvary (moze sa piect aj v lete, vtedy vykrajujem letne tvary, zvieratka a pod.)
3.upiect pri 180 stupnoch asi 5 minut v teplovzdusnej rure do ruzova, este teple zbierat z plechu vylozenom papierom na pecenie - ja pouzivam teflonovu foliu