Môžeš to robiť aj grátis pre zamestnancov. Ale musíš si určiť hodnotu toho jedla a potom si rozúčtuješ - 55% z 89,- Sk je už v nákladoch, len urobíš vnútropodnikový zápis , t.j. musíš to z nákupu materiálu (501) dať na 527 - sociálne náklady, bez DPH. Zaúčtuješ príspevok zo soc. fondu 472/501, alebo podľa toho ako účtuješ zásoby na varenie. Zvyšných 45% ktoré by si mali zamestnanci zaplatiť - to je dodanie služby, aj keď je zadara, musíš z tejto sumy odviesť DPH a zdaniť zamestnancovi ako nepeňažný príjem. Bolo by najlepšie, ak by hodnota obeda bola 50,- sk, príspevok zamestnávateľa by vyšiel 48,95 Sk a 1,05 by bol príspevok zo SF. Takto by nebolo treba odviesť ani DPH ani zamestnancom nič zdaňovať. Ale musíš vychádzať z nejakej smernice, ktorú si určite sprav, spolu s výpočtom ceny za jedlo pre zamestnancov.