bonda je možné poskytovať zamestnancom vo vlastnom zariadení (reštaurácii) stravu zadarmo? predpokladám, že DPH z počtu lístkov, ktoré zamestnanec minul, ale nezaplatil, treba normálne odviesť?
Podľa mňa zamestnávateľ (majiteľ reštaurácie), ak podáva svojim zamestnancom v reštaurácii stravu zadarmo, si umelo vytvára náklady na poskytované služby, pretože výdavky na materiál potrebný k príprave jedál, sú zvýšené aj o výdavky na stravovanie zamestnancov. A to nehovorím o tom, že takýto príjem by mal byť zamestnancom zdaňovaný v rámci mzdy ako nepeňažný príjem. Takýto spôsob stravovania zamestnancov má určite dopad na základ dane podnikateľa.
Ja som svojmu klientovi doporučila nasledovný spôsob:
internou smernicou je stanovená v hodnota 1 jedla (na základe priemernej kalkulácie jedál). Každý mesiac je vypracovaný zoznam odobratých obedov zamestnancov podľa počtu odpracovaných smien, počet spotrebovaných obedov je vynásobený hodnotou 1 jedla, z toho je vyčíslená hodnota 55%, ktorými prispieva zamestnávateľ, z hodnoty 45% (hradí zamestnanec) je vypočítaná a odvedená DPH, zoznam obedov zamestnanci podpíšu a obedy uhradia, na základe čoho sú zaúčtované do POZD ako ostatné príjmy.
Kto účtujete reštaurácie? Tiež by ma zaujímalo, akým spôsobom vysporiadavate stravovanie zamestnancov reštaurácie?