Anita80, zamestnávateľ je povinný v zmysle platných ustanovení zákonníka práce prispievať na stravovanie zamestnancov a to vo výške najmenej 55 % z ceny jedla. Podľa kalkulácie, cena jedla pozostáva z nákladov na potraviny a z ostatných nákladov, ktoré nazývame ako "réžia". Z hľadiska osobitného účtovania školského stravovania, úhrada za stravovanie sa realizuje na osobitnom účte, tzn. potravinovom. V praxi to znamená toto, zamestnávateľ prevedie na potravinový účet príslušnú časť, ktorá zodpovedá režijným nákladom na stravovanie podľa jednotlivých tried FK, napr. 09.1.2.1 637014, 09.5.0.1 637014, 09.6.0.1 637014. Keďže sa z potravinového účtu uhradzajú len náklady za potraviny, časť, ktorá zodpovedá režijným nákladom sa prevedú z potravinového účtu na príjmový účet ako príjem za stravovanie. Následne RO vykoná predpis odvodu príjmov zriaďovateľovi (MD 219/D 348) a vykoná fyzický prevod zriaďovateľovi (MD 348 / D 236). Zriaďovateľ je v zmysle ust. § 23 ods. 1 povinný previesť tieto prostriedky na výdavkový účet školy, ktorá ich použije na úhradu réžie za školské stravovacie zariadenie.
Neviem či Ti stačí takáto odpoveď ?