musia ich mať všetci, čo akýmkoľvek spôsobom prichádzajú do styku s potravinami, výroba, predaj manipulácia. Ak sa nemýlim
a toto som vygúglila
Zdravotný preukaz vydá obvodný lekár na dobu určitú alebo neurčitú, ak je na dobu neurčitú, tak pre to, že vás lekár pozná a chodíte k nemu pravidelne a ak by sa vyskytla u vás infekčná choroba, je povinný vás upozorniť na to, že nemôžete pracovať s potravinami.Väčšinou dávajú dobu určitú a za rok, za dva ste tam znova a platíte zas.Cena sa pohybuje od 100,-Sk do 350,- Sk za vydanie preukazu. Kontrola z hygieny dbá na to aby bola vyznačená platnosť a doba určitá alebo neurčitá. Zdrav. preukaz vám stačí, ak ste vyučený v obore-kuchár, čašník a pod., alebo máte rekvalifikáciu,pri ktorej ste robili skúšky aj z hygieny. Inak si musíte zaplatiť 700,- Sk v kolkoch na hygiene v Ružinove v BA a objednať sa na skúšky. Nie sú ťažké, len podklady na ne si musíte vyprosiť, lebo tam so robia iba skúšky. Dostanete doklad o tom, že ste spôsobilý a tento platí 5 rokov.
a tu je zbytok
V súčasnosti platí Nariadenie vlády SR č. 337/20006 z 10. mája 2006 o podrobnostiach o prevencii a kontrole prenosných ochorení. V § 26 tohto nariadenie sa hovorí o Epidemiologicky závažnej činnosti, podľa § 26 ods. 1"Epidemiologicky závažnou činnosťou je činnosť, ktorá je spojená s rizikom vzniku a šírenia prenosných ochorení. Môžu ju vykonávať len osoby zdravotne spôsobilé a odborne spôsobilé.".
Zdravotná spôsobilosť je definovaná v § 26 ods. 2 tohto nariadenie, pričom "zdravotnú spôsobilosť preukazuje osoba zdravotným preukazom, ktorý jej na základe vstupnej lekárskej prehliadky vydá lekár, ktorý do zdravotného preukazu zaznačí čas jeho platnosti a zdravotnú spôsobilosť na konkrétny výkon epidemiologicky závažnej činnosti.".
Toto nariadenie vlády však presne nestanovuje dĺžku platnosti zdravotného preukazu, takže dĺžku platnosti zdravotného preukazu určuje samotný lekár, no vacsinou sa doba platnosti zdravotného preukazu vydava na dobu neurcitu alebo na jeden rok.
Na vysvetlenie, čo je to epidemiologicky závažná činnosť - tento pojem je definovaný v zákone NR SR č. 126/2006 Z.z. o verejnom zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov (taktiež patrí do kompetenice Ministerstva zdravotníctva SR) v § 2 písm. k), ktorý znie: "ako epidemiologicky závažná činnosť je taká pracovná činnosť, ktorou možno pri zanedbaní postupov správnej praxe spôsobiť vznik alebo šírenie prenosného ochorenia" a v § 33 ods. 11 sú vymenované činnosti, kotré patria medzi epidemiologicky závažné činnosti.
Medzi epidemiologicky závažné činnosti patria činnosti:
a) v úpravniach vody a pri obsluhe vodovodných zariadení,
b) v zariadeniach, v ktorých dochádza ku kontaktu
s ľudským telom,
c) pri výrobe kozmetických výrobkov,
d) pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu požívatín.