Orsz Ja tiež účtujem penzión s reštauráciou - a všetko účtujem na 501, pretože v reštaurácii sa bežne žuvačky, cigarety nepredávajú ako v obchode, ale s obsluhou (aspoň u nás): cigarety sa otvoria a položia na tácku, taktiež žuvačky, ďalej aj alkohol - stačí to naliať do pohára, ozdobiť slamkou, alebo dať citrón a už to nie je hotový produkt, ale výrobok.
Presne toto som riešila aj ja. Pretože napríklad likér sa môže predať aj samotný, ale tvorí aj súčasť miešaného drinku alebo írskej kávy.
Čo však ja nedokážem ako účtovník odsledovať. Písala som aj na ďaňové riaditeľstvo, pretože už tak tento penzión účtujem viac ako tri roky a konečne by som chcela mať k tomu aj stanovisko.
Podobný problém mám aj v bare, ktorý vediem v jednoduchom účtovníctve. Kde dať šľahačku na šľahačkový pohár alebo na kávu? Tovar? Spotrebný materiál? Réžia? A čo citrón na ozdobu????