Zavrieť

Porady

Gastrolístky

Môže zamestnávateľ poskytnúť zamestnancovi gastrolístky v sume 50,- Sk (čo je cca 75 % zo 67,- Sk) s tým, že zamestnanec súhlasí, že si zvyšných 17,- Sk uhradí pri zakúpení obeda sám (t.j. nič sa zamestnancovi nezráža) Ďakujem .
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-comfficeffice" /><o:p></o:p>
Usporiadat
Anja111 Anja111

Anja111 je offline (nepripojený) Anja111

Dada Pozri príspevok
Ide len o gastrolístky, že musia byť v hodnote 67,- Sk alebo aj o lístky, ktoré predávajú reštaurácie?
Ak má zamestnávateľ podpísanú zmluvu so stravovacím zariadením (napr. s reštauráciou), kde sa zamestnanci stravujú, tak nemusí dodržať výšku 67 Sk. Toto obmedzenie sa týka len gastrolístkov...
0 0
Chobot Chobot

Chobot je offline (nepripojený) Chobot

anto Pozri príspevok
Čo sa stane, ak zamestnancovi neposkytneme gastrolístok vo výške momentálne 67,00 Sk, ale vo výške 65,00 Sk. Množstvo stravy bohato postačuje a aj dodávateľ dokážu kvalitne variť a dodávať stravu v tejto sume. Sami zamestnanci hovoria, že také množstvo stravy im stačí a im netreba dávať na tanier viacej. To by sa muselo potom vyhadzovať.
Neviem, prečo je pre vás problém dať lístok s hodnotou o 2 SKK viac, ale tým by ste nedodržali zákon. Ten jasne hovorí - 75% z 89,-, čo je 66,75.
0 0
Mirkaska Mirkaska

Mirkaska je offline (nepripojený) Mirkaska

Problém je podľa mňa s tým, že zákon stanovil min. % hodnoty stravného lístka, ktorý má zamestnávateľ dať zamestnancovi.
Viem, že sa tým chcelo riešiť to, aby sa nedávali stravné lístky napr. v hodnote 50,- Sk a tým sa poškodzovali zamestnanci. Toto ustanovenie ale skomplikovalo niektorým firmám situáciu.
Náš príklad:
Stravné lístky máme v hodnote 55,- Sk, príspevok zamestnávateľa je maximálny 48,95 Sk (55% z 89,-), 6,05 je príspevok zo sociálneho fondu. Zamestnanec teda neplatí za stravný lístok nič.

Teraz po novele zákona musíme zmeniť hodnotu stravných lístkov, hoci zamestnávateľ dáva zamestnancom maximum.

Ak sa chceli chrániť práva zamestnancov, mohol sa stanoviť minimálny príspevok zamesnávateľa na stravu zamestnanca.

A na záver - myslím, že percento provízie stravovacích spoločností je odvodené od hodnoty gastrolístka, t.j. toto ustanovenie zákona prispeje i k rozvoju týchto spoločností.
0 0
Chobot Chobot

Chobot je offline (nepripojený) Chobot

Mirkaska Pozri príspevok
Problém je podľa mňa s tým, že zákon stanovil min. % hodnoty stravného lístka, ktorý má zamestnávateľ dať zamestnancovi.
Viem, že sa tým chcelo riešiť to, aby sa nedávali stravné lístky napr. v hodnote 50,- Sk a tým sa poškodzovali zamestnanci. Toto ustanovenie ale skomplikovalo niektorým firmám situáciu.
Náš príklad:
Stravné lístky máme v hodnote 55,- Sk, príspevok zamestnávateľa je maximálny 48,95 Sk (55% z 89,-), 6,05 je príspevok zo sociálneho fondu. Zamestnanec teda neplatí za stravný lístok nič.

Teraz po novele zákona musíme zmeniť hodnotu stravných lístkov, hoci zamestnávateľ dáva zamestnancom maximum.

Ak sa chceli chrániť práva zamestnancov, mohol sa stanoviť minimálny príspevok zamesnávateľa na stravu zamestnanca.

A na záver - myslím, že percento provízie stravovacích spoločností je odvodené od hodnoty gastrolístka, t.j. toto ustanovenie zákona prispeje i k rozvoju týchto spoločností.
V podstate máš pravdu, ale len do tej miery, pokiaľ to posudzuješ len z pohľadu tvojej firmy. K rovnakej pripomienke som písal aj tu:

http://www.porada.sk/t61103-stravne-listky.html

ale pripojím ten text sem ešte raz:

"Možno v tomto vašom konkrétnom prípade žiadne. Ale ten zákon nie je len pre vašu firmu. V praxi existuje kopec iných prípadov, kedy to zamestnancom prinesie určité výhody.

Raz to je tak určené, tak sa toho treba držať. Nemá význam filozofovať, či v niektorom konkrétnom prípade to má zmysle alebo nie. Nedá sa vždy a všetkým na 100% vyhovieť."

Keď je to dané, tak si jednoducho zamestnanci budú musieť za tie lístky priplatiť. Veď je to jedno, či si to zaplatia vo firme alebo pri nákupe jedla.
0 0
Mirkaska Mirkaska

Mirkaska je offline (nepripojený) Mirkaska

Chobot Pozri príspevok
Raz to je tak určené, tak sa toho treba držať. Nemá význam filozofovať, či v niektorom konkrétnom prípade to má zmysle alebo nie. Nedá sa vždy a všetkým na 100% vyhovieť."

Keď je to dané, tak si jednoducho zamestnanci budú musieť za tie lístky priplatiť. Veď je to jedno, či si to zaplatia vo firme alebo pri nákupe jedla.
Nie je to tak úplne jedno. Lebo zamestnanci mali požiadavku na 2 lístky v nižších nominálnych hodnotách, aby si za ne mohli kupovať aj menej napr. v bufetoch. 2 lístky sme ale nechceli poskytovať, je s tým dosť práce.
Druhá vec je, že sme si chceli uľahčiť prácu s manipuláciou - vyberaním peňazí, vydávaním, následne účtovaním atď.
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať