Problém je podľa mňa s tým, že zákon stanovil min. % hodnoty stravného lístka, ktorý má zamestnávateľ dať zamestnancovi.
Viem, že sa tým chcelo riešiť to, aby sa nedávali stravné lístky napr. v hodnote 50,- Sk a tým sa poškodzovali zamestnanci. Toto ustanovenie ale skomplikovalo niektorým firmám situáciu.
Náš príklad:
Stravné lístky máme v hodnote 55,- Sk, príspevok zamestnávateľa je maximálny 48,95 Sk (55% z 89,-), 6,05 je príspevok zo sociálneho fondu. Zamestnanec teda neplatí za stravný lístok nič.
Teraz po novele zákona musíme zmeniť hodnotu stravných lístkov, hoci zamestnávateľ dáva zamestnancom maximum.
Ak sa chceli chrániť práva zamestnancov, mohol sa stanoviť minimálny príspevok zamesnávateľa na stravu zamestnanca.
A na záver - myslím, že percento provízie stravovacích spoločností je odvodené od hodnoty gastrolístka, t.j. toto ustanovenie zákona prispeje i k rozvoju týchto spoločností.