Šípky
Tento krík rastie v hájoch i na stráňach, medzi krovím, pri cestách a plotoch. Kvitne od júna do júla. Po odkvitnutí vytvorí plody – šípky. Majú nielen vynikajúcu chuť, ale aj lekársky význam pre ich preventívne a liečivé účinky. V prírode ich zbierame zrelé a tvrdé v októbri, najneskôr v novembri, keď majú najvyšší obsah vitamínu C. Plody majú vajcovitý tvar, dozreté sú červené a lesklé a po prvých mrazoch mäknú, čo zvýrazňuje ich chuť.
Ako si pripraviť šípky na čaj?
Šípky sušíme celé pri teplote do 60°C a a po usušení ich skladujeme na suchom a tmavom mieste. Dôležitým úkonom pri spracovaní je odstránenie semienok, lebo ich obaľujú jemné chĺpky, ktoré môžu vyvolať alergickú reakciu.
Ja osobne som ich nikdy neodstraňoval. Neskladujte však šípky dlhšie ako jeden rok. Takto pripravené šípky obsahujú veľké množstvo vitamínu C a magnézium.
Čaj zo šípok je ideálnym prostriedkom na potlačenie smädu a regeneráciu. Posilňuje organizmus, pôsobí pri prechladnutí, chorobách močových ciest a obličiek. Starí Rimania používali šípovú ružu proti besnote. Podľa toho dostala aj pomenovanie, čo v preklade znamená “psia ruža”. Šípky sa spracovávali už v dávnej minulosti, ale aj v súčasnosti môžu obohatiť chuť jedál a priniesť pôžitok. Sú vhodné na prípravu čajov, marmelád, sirupov, džúsov, vín a rôznych iných pochutín.
Šípkový čaj
Šípky usušíme, ale nemelieme. Čaj sa nevarí. Plody sa len cez noc zalejú studenou vodou. Na druhý deň prehrejeme na teplotu asi 45 až 50° scedíme,a môžeme podávať s medom.
Osviežujúci je takto studený v horúcich letných dňoch.
Šípkový lekvár
Šípky poumývame a necháme vo vode 48 hodín. Občas premiešame. Potom ich úplne rozvaríme a precedíme. Na 1 kg šípkovej kaše pridáme 500g cukru. Premiešame a privedieme do varu. Na zamedzenie tvorby plesne je vhodné, posypať prípravkom proti plesni na potravinách. (kyselina sorbová a podobne).
Najlepšie je varenie po malých dávkach na tvz. cestičku. Je to vtedy správne husté a odparená vody z masy, keď po prejdení vareškou v kastróle vy vytvorí pomalšie uzatvárajúc sa "cestička".
Šípkový likér
Zrelé šípky vyčistíme od semien a necháme zmrznúť. Potom na 0,25 l šípok nalejeme do fľaše 1l čistého liehu a necháme na teplejšom mieste asi 14 dní postáť. Fľašou občas zatrasieme. Na vylepšenie chuti môžeme pridať kúsok citrónovej kôry, tri klinčeky a dve zrnká nového korenia. Potom roztok precedíme cez hustú gázu a zriedime vychladnutým sirupom, ktorý pripravíme z 200g cukru a pohára vody. Premiešame, nalejeme do fliaš a uložíme.
Naposledy upravil pavel9 : 12.09.10 at 17:24