Tu sú moje osvedčené recepty na vianočné pečivo, ktoré robím každý rok:
Medovníčky
Suroviny:
500 g hladkej múky
200 g celozrnnej múky (nedajte sa odradiť a pokiaľ ju nezoženiete, kľudne použite obyčajnú)
2 lyžičky sódy bikarbóny
300 g práškového cukru
200 g medu
3 vajcia
150 g palmarínu
2 ČL mletej škorice
1 ČL mletých klinčekov
1/2 ČL mletého anízu
1/4 ČL mletého badiánu
tuk na vymastenie plechu alebo papier na pečenie
vajce na potretie
Postup:
V miske zmiešame múky, sódu bikarbónu a koreniny. V druhej mise vymiešame vajcia s cukrom, medom a rozpusteným a vychladnutým palmarínom. Túto hmotu vlejeme do múčnej zmesi a vypracujeme polohusté cesto. (možno sa vám bude zdať riedke, ale ono do druhého dňa ešte stuhne) Vložíme ho do mikroténového sáčka a necháme v chlade odležať aspoň 12 hodín. Pred spracovaním ho necháme odstáť ešte 2-3 hodinky pri izbovej teplote. Potom cesto rozvaľkáme na 3 - 4 mm (vyzerá to dosť na tenko, ale po upečení budú akurát) a vykrajujeme medovníčky. Poukladáme ich na vymastený plech alebo papier na pečenie a pri teplote 200 - 220 stupňov pečieme 6 - 8 minút. Pripravte sa na to, že nebudete stíhať vykrajovať. Po upečení, ešte horúce, potrieme rozšľahaným vajcom. Po vychladnutí zdobíme podľa vlastnej predstavy. Ja osobne ich zdobím bielkovým snehom (300 g práš. cukru, 2 bielka, šťava z pol citróna, všetko šľahať 20 minút). Zlá nie je ani čokoládová poleva.Odporúčam však nejaké polevu použiť určite, či bielkovú, či čokoládovú alebo akúkoľvek inú, budú oveľa mäkkšie a chutnejšie. V tomto recepte sú niektoré veci trošku netradičné, no skúste ho dodržať, neobanujete. Toto je recept na jednu dávku, ja robím z dvoch, tomu potom zodpovedá aj množstvo bielkovej polevy, ktorú som uviedla.
Medvedie labky
Suroviny:
270 g polohrubej múky
210 g palmarínu
100 g pomletých mandlí (alebo iných orechov)
160 g práš. cukru
trocha mletej škorice
30 g kakaa
trocha citrónovej kôry
4 pomletý klinčeky
2 žĺtky (alebo 1 celé vajce, ak nemáte kam dať bielka)
Postup:
V múke rozmrvíme palmarín, pridáme mandle, cukor, škoricu, kakao, citrón. kôru, klinčeky, žĺtky a zamiesime cesto, ktoré necháme hodinu v chlade postáť. Potom týmto cestom napĺňame nevymastené formičky na medvedie labky asi do dvoch tretín. Poukladáme ich na plech a upečieme v teplej rúre. Necháme trocha vychladnúť, vyklopíme ich a pocukrujeme.
Linecké tortičky
Suroviny:
400 g hladkej múky
60 g práškového cukru
50 g pomletých mandlí
trochu škorice
1 vajce do cesta
1 vajce na potretie
250 g palmarínu
100 g džemu (najlepšie marhuľového)
čokoládová poleva (100 g horkej čokolády, 50 g stuženého tuku)
farebná cukrová ryža
Postup:
Múku zmiešame s cukrom, mandlami a škoricou. Pridáme vajce a postrúhané maslo a vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a vykrajujeme kolieska. Preložíme ich na plech a potrieme rozšľahaným vajcom. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme doružova. Vychladnuté kolieska spájame džemom, ktorý najskôr necháme prevrieť (keď džem stuhne, kolieska sa ani napohnú
![Embarrassment](https://www.porada.sk/images/smilies/redface.gif)
)). Takéto malé tortičky potom namáčame do čokoládovej polevy a posypeme cukrovou ryžou.
Všetky tieto cukrovinky sú trvanlivé a vydržia veľmi dlho mäkučké.