Kysnuty orechovnik /ja ho peciem len na Vianoce, lebo svojim zlozenim sa mi zda byt vynimocny, vhodny prave na tuto chvilu.
![Smile](https://www.porada.sk/images/smilies/smile.gif)
/
-tato davka uplne vystaci na jeden plech-t.j. 2 zaviny.
Cesto: 500g polohr. muky, 300 ml. mlieka, 30-40 g kvasnic, 50g prask.cukru, 80g roztopeneho masla alebo oleja, 1 vajce, 1 zltok, stipka soli, kora z citrona.
Plnka: 250ml mlieka, 2 lyzice medu, 1 lyzica Hery, 50g prask. cukru, 200 g mletych orechov, 1 lyzica rumu, 100g hrozienok, 50g zemlovych omrviniek, 1vajce na potieranie, tuk na pomastenie plechu.
Postup: z kvasnic, vlazneho mlieka a stipky cukru nechame vykysnut kvasok. Pridame muku, cukor, roztopeny tuk, vajce, zltok, sol a postruhanu citornovu koru.Nechame vykysnut. Potom rozdelime na polovice.
V rajnici zohrejeme mlieko, med, maslo a cukor.Pridame orechy, rumom pokvapkane hrozienka, zemlove omrvinky /struhanku/, vajce a skoricu.Premiesame a nechame vychladnut.Cesto naplnime plnkou a nechame podkysnut.Vrch potrieme celym rozslahanym vajcom./mozno prave preto sa mi roztrhne-neviem/.
Chutovo je vynikajuci, prajem dobru chut.